Інтерактивні платформи для вивчення історії України в умовах змішаного навчання - Бабічев, Олександр Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У контексті цифрової трансформації освіти та впровадження змішаних форм організації освітнього процесу актуалізується потреба в оновленні методик викладання гуманітарних дисциплін, зокрема історії України. Пандемія COVID-19, воєнний стан і пов’язане з ними переформатування освітнього процесу визначили проблему неготовності багатьох закладів освіти до ефективного впровадження інтерактивних платформ. Це зумовлює необхідність формування нових практик навчання, що поєднують гнучкість онлайн-компонентів із глибиною традиційної освіти. Мета. Дослідження зосереджено на створенні авторської моделі змішаного навчання історії України, що інтегрує можливості сучасних інтерактивних платформ. Особливу увагу приділено визначенню дієвих цифрових інструментів та методичних рішень, здатних стимулювати мотивацію здобувачів освіти та сприяти формуванню основних компетентностей. Методи. У роботі використано загальнонаукові методи аналізу, синтезу, систематизації, зокрема педагогічне моделювання та елементи проєктного методу. Проведено контент-аналіз функціоналу освітніх платформ та здійснено порівняльну характеристику їхніх можливостей у контексті вивчення історії України. Результати. Розроблено авторську модель організації змішаного навчання історії України, що поєднує онлайн- і офлайн-складники та охоплює підготовчий, навчальний і підсумковий етапи. Представлено приклади методичних інструментів (історичний квест, дебати, мультимедійна розповідь), що сприяють розвитку критичного мислення, аналітичних навичок і пізнавальної діяльності. Здійснено порівняльний аналіз інформаційно-комунікаційних платформ за критеріями: доступність, функціональність, зворотний зв’язок, візуалізація та інтерактивність. Висновки. Запропонована практика організації змішаного навчання на основі використання цифрових платформ дає можливість підвищити ефективність викладання історії України та адаптувати процес навчання до індивідуальних освітніх траєкторій. Зазначено, що інтеграція платформ Google Classroom, Kahoot!, Padlet, Mentimeter сприяє формуванню нової моделі взаємодії між учасниками освітнього процесу. Результати дослідження можуть бути використані у практичній діяльності педагогів-істориків, методистів, зокрема як підґрунтя для подальших наукових розробок у сфері цифрової гуманітарної освіти.