Методичний інструментарій формування психолого-компенсаторних умінь викладачів у післядипломній освіті - Кацеро , Оксана Костянтинівна; Шкільна , Ірина Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглядається проблема формування психолого-компенсаторних умінь викладачів у системі післядипломної освіти як важливого аспекту забезпечення їхньої професійної компетентності, стресостійкості та психологічного здоров’я в умовах динамічних освітніх змін. Автором запропоновано комплексну модель методичного інструментарію, що базується на інтеграції особистісно орієнтованого, компетентнісного та акмеологічного підходів. В основі моделі лежать цілісні педагогічні стратегії, які враховують індивідуальні особливості викладачів, їхній професійний досвід та мотивацію до саморозвитку. У статті детально аналізуються основні принципи, методи, форми і засоби навчання, що сприяють системному розвитку психолого-компенсаторних умінь, зокрема тренінги з емоційної саморегуляції, ситуаційні вправи, коучинг, педагогічне наставництво, кейс-методи та технології саморефлексії. Особлива увага приділяється діагностиці рівня сформованості цих умінь та моніторингу динаміки їхнього розвитку в процесі професійного навчання. Запропонована модель є інноваційним педагогічним рішенням, що поєднує наукові підходи і практичні методики, здатних забезпечити ефективну адаптацію викладачів до викликів сучасної освіти та підвищити їхній професійний потенціал. Також у статті наголошується на важливості комплексного підходу до формування психолого-компенсаторних умінь, який передбачає не лише застосування традиційних педагогічних методів, а й впровадження інноваційних технологій навчання, таких як гейміфікація, дистанційні платформи, інтерактивні тренінги та віртуальні симуляції. Ці інструменти сприяють активізації внутрішньої мотивації викладачів, розвитку їхніх рефлексивних здібностей і підтримують процес безперервного професійного вдосконалення. Перспективи подальших досліджень пов’язані з впровадженням цифрових технологій для підтримки психолого-компенсаторного розвитку педагогів, а також адаптацією моделі до різних типів освітніх установ і розширенням емпіричної бази її ефективності. Стаття буде корисною науковцям, методистам, викладачам післядипломної освіти, а також усім, хто цікавиться проблемами професійного розвитку педагогічних кадрів.