Інноваційні підходи до підготовки бакалаврів з інформаційних систем і технологій в умовах цифрової трансформації - Гріщенко, Павло Сергійович; Кізім, Світлана Степанівна; Петришин, Сергій Іванович; Томчук , Микола Антонович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті представлено сучасні підходи до підготовки бакалаврів спеціальності «Інформаційні системи та технології» в умовах цифрової трансформації освіти. Проаналізовано актуальні проблеми, пов’язані з необхідністю оновлення навчальних програм, інтеграції практичних навичок, розвитку «м’яких» компетенцій та етичної свідомості майбутніх ІТ-фахівців, зокрема фахівців за спеціальністю «Інформаційні системи та технології». Досліджено інноваційні методики, зокрема гейміфікація, AR/VR-технології, дуальне та проєктне навчання, персоналізація освітнього процесу, хмарні сервіси, які підвищують ефективність навчання та забезпечують якісну підготовку фахівців спеціальності відповідно до вимог ринку праці. Проаналізовано міжнародний та вітчизняний досвід впровадження означених методів, зокрема партнерські програми з ІТ-компаніями (Cisco, EPAM). Виділено ключові невирішені питання, щодо балансу між теоретичною та практичною підготовкою, рівнем міждисциплінарності та етичної складової у процесі професійної підгтовки фахівців спеціальності 126 «Інформаційні системи та технології». Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення освітнього процесу, зокрема через активізацію співпраці з індустрією, модернізацію інфраструктури та інтеграцію сучасних технологій з урахуванням трансформації системи освіти.. Метою дослідження є виокремлення інноваційних підходів (гейміфікації, проектно-орієнтованого навчання, віртуальних лабораторій, дуальної освіти тощо) для підвищення якості освітнього процесу. Використано загальнонаукові методи: аналіз, синтез, узагальнення інформації про освітні програми та практики, а також методи порівняльного аналізу зарубіжного досвіду. Результати дослідження свідчать, що впровадження сучасних ІКТ та інтерактивних методик дозволяє наблизити навчання до реальних умов професійної діяльності та підвищити мотивацію студентів.