Поширені труднощі перекладу ділового листування у підготовці майбутніх філологів - Пасічник, Тетяна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджено багатовимірні труднощі, що виникають у процесі письмового перекладу текстів офіційно-ділового стилю в напрямах англійсько-українського та українсько-англійського перекладу. Попри те, що проблематика перекладацьких труднощів розглядається в численних дослідженнях, на сьогодні відчутно бракує систематизованої методичної класифікації цих труднощів. У даному дослідженні запропоновано таку типологію письмових перекладацьких труднощів, що базується на лінгвістичному, психолінгвістичному та стилістичному аналізі. В основу класифікації покладено чотири етапи перекладацького процесу: аналіз вихідного тексту, реалізація перекладу, оцінювання цільового тексту та його редагування. Кожен із цих етапів супроводжується низкою специфічних труднощів, зокрема семантичними, жанрово-стилістичними розбіжностями, соціокультурними невідповідностями та мовними конвенціями. Запропонована типологія враховує як рецептивний, так і продуктивний аспекти перекладу, а також вплив напряму перекладу на характер труднощів. Систематизація перекладацьких труднощів сприяє поглибленню теоретичного розуміння процесу перекладу та вдосконаленню навчальних практик. Розроблена класифікація слугує підґрунтям для створення цілеспрямованих педагогічних стратегій і вправ, що сприятимуть формуванню у студентів-філологів здатності створювати функціонально адекватні й стилістично релевантні переклади в офіційно-діловому дискурсі.