Бібліометричний аналіз публікацій за термінами «Wrestling» і «Freestyle wrestling» у базі Scopus - Осадчук, Любомир Васильович; П’ятничук, Галина Олексіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У контексті дослідження процесу управління передстартовим станом борців на етапі спеціалізованої базавої підготовки, важливо вивчити наукову активність у сфері боротьби на основі бібліометричного аналізу публікацій за термінами «Wrestling» і «Freestyle wrestling» у базі Scopus. Мета. Статтю присвячено аналізу наукової активності за тематиками «Wrestling» та «Freestyle wrestling» у базі Scopus у 2015–2024 роках. Метою дослідження є виявлення динаміки кількісних та структурних характеристик публікацій, встановлення основних типів документів та визначення галузевих пріоритетів, у яких розвиваються наукові дослідження з теми боротьби. Методи. У дослідженні застосовано методи бібліометричного аналізу та порівняльної статистики. Вивчено динаміку змін обсягу публікацій за роками, типами документів та галузями знань. Здійснено порівняння абсолютних і відносних показників зростання або зменшення публікаційної активності за кожним роком у розрізі двох ключових термінів. Результати. За терміном «Wrestling» загальна кількість публікацій за вказаний період склала 5538, тоді як за терміном «Freestyle wrestling» – 209. Установлено нерівномірну, але в цілому позитивну динаміку зростання кількості публікацій, зокрема найбільший приріст зафіксовано у 2020 році. Публікації за терміном «Wrestling» вирізняються широким типологічним спектром: домінують наукові статті, але також представлені розділи книг, огляди, доповіді на конференціях, монографії тощо. Натомість за терміном «Freestyle wrestling» основну масу становлять наукові статті, що свідчить про обмежену диференціацію форм наукової комунікації. Галузевий розподіл демонструє, що тематика боротьби найчастіше досліджується у сфері медицини, соціальних наук і професій охорони здоров’я. У випадку «Wrestling» спостерігається також помітна присутність у гуманітарних дисциплінах, психології, біології та інженерії, що свідчить про міждисциплінарний характер досліджень. Для «Freestyle wrestling» характерна зосередженість у прикладних галузях, зокрема в спорті та здоров’ї людини. Висновки. Тематика боротьби загалом має стійкий інтерес серед наукової спільноти, що підтверджується зростанням кількості публікацій і розширенням їх галузевого охоплення. Водночас вільна боротьба як окремий дослідницький напрям залишається вузькоспеціалізованою темою з переважно практико-орієнтованим підходом. Отримані результати можуть бути використані для формування наукової політики у сфері фізичної культури, спорту та охорони здоров’я, а також для подальших міждисциплінарних досліджень у галузі спортивної науки.