Формування іншомовної комунікативної компетентності здобувачів за допомогою інтерактивних технологій в аграрних ЗВО - Чорнобай, Віра Георгіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Процес глобалізації, що триває неприпинно, та потреби українського суспільства, що стрімко розвиваються, суттєво вплинули на підготовку майбутніх кваліфікованих фахівців у технічних закладах вищої освіти, зокрема в ДДАЕУ. Одним із завдань системи освіти сьогодні є підготовка компетентної, освіченої особистості, яка готова до активної аналітичної, творчої та продуктивної роботи, мотивована до саморозвитку та самореалізації. Сьогодні ринок праці потребує висококваліфікованих спеціалістів із сильними професійними компетенціями, у тому числі володіння іноземними мовами. Процес навчання цих фахівців інтегрує сучасні стандарти та кваліфікаційні вимоги, а також передбачає майбутні потреби суспільства. Це зумовлює необхідність постійного оновлення знань, здійснення ефективного інформаційно-дидактичного та методичного забезпечення, інтеграції в навчальний процес сучасної фахової та технічної літератури. Крім того, використання інноваційних технологій у практичному та самостійному навчанні покращує запам’ятовування матеріалу. Сучасні методики вивчення іноземних мов у закладах вищої освіти повинні відповідати світовим та європейським освітнім стандартам і відповідати очікуванням суспільства. Закон України «Про вищу освіту» (від 01.07.2014 р. № 1556-VII) передбачає обов’язкове володіння іноземною мовою для сприяння студентській мобільності та конкурентоспроможності на ринку праці. Найефективніше застосування комп’ютерного навчання мови відбувається за допомогою моделей дистанційного та змішаного навчання. Вивчення «Англійської мови (за професійним спрямуванням)» сприяє розвитку основних навичок майбутніх професіоналів, дозволяючи їм ефективно спілкуватися в специфічних галузевих ситуаціях. Ця кваліфікація забезпечує їх конкурентоспроможність, здатність адаптуватися до динамічного світу та більш плавну професійну інтеграцію в сучасне робоче середовище. Взаємодіючи в аудиторії, здобувачі не лише покращують рівень володіння іноземною мовою, а й розвивають навички міжособистісного й групового спілкування у реальних життєвих ситуаціях, креативного вирішення проблем та готуються до майбутньої взаємодії із суспільством в якості громадянина з активною життєвою позицією.