Використання інтерактивних технологій навчання у процесі формування соціальної компетентності майбутнього викладача закладу професійної освіти - Гукалюк, Андрій Ігорович; Бельма, Ілля Петрович; Наталія Степанівна, Олексюк (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є з’ясування сутності технологій інтерактивного навчання та дослідження можливостей їх застосування у процесі формування соціальної компетентності у майбутніх викладачів закладів професійної освіти. Методологічну основу дослідження становить системний підхід до вивчення положень педагогічної науки стосовно змісту та можливостей використання інтерактивних технологій навчання. Перелічено методи, що використовувались у дослідженні (аналізу, синтезу, індукції, дедукції, співставлення, аналогії та теоретичного узагальнення). У статті розкрито зміст понять «активне навчання», «пасивне навчання» та «інтерактивне навчання». Визначено мету, цілі застосування інтерактивних технологій навчання, розкрито їх основні характерні ознаки. Проаналізовано сутність використання інтерактивних технологій у процесі формування в майбутніх викладачів закладів професійної освіти соціальної компетентності. Схарактеризовано засоби реалізації інтерактивних технологій у процесі формування соціальної компетентності. Зазначено, що упровадження інтерактивних технологій в освітній процес потребує адекватного залучення до цього процесу особистісного досвіду суб’єктів навчання, розмаїття форм співпраці, рефлексії тощо. Перелічено вимоги, що висуваються для забезпечення ефективності процесу формування соціальної компетентності у майбутніх викладачів закладів професійної освіти за допомогою інтерактивних технологій. У роботі детально проаналізовано принципи реалізації інтерактивних технологій у процесі формування соціальної компетентності у майбутніх викладачів закладів професійної освіти (гуманізації; систематичного інформування учасників процесу про досягнуті ними успіхи; усвідомлення і відповідальності; індивідуальної підтримки; інтерактивності; діалогізації; толерантності; особистісної свободи та ін.). Зроблено висновки та визначено перспективи подальших наукових розвідок.