Професійна діяльність PR-фахівця у сфері соціальної роботи - Батарейна, Ірина Олександрівна; Мільчевська, Ганна Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Технологічний стрибок XXI століття глибоко вплинув на те, як суспільство спілкується, отримує, використовує та поширює інформацію. Медіапростір зазнав значних змін, через що традиційні PR-інструменти перестали бути дієвими, а робота PR-фахівців потребує оновлення. Швидкий розвиток технологій та соціальних мереж змушує по-новому поглянути на сферу комунікацій та PR. Останні роки ознаменувалися трансформацією практичної діяльності PR-спеціалістів та агентств, оскільки керівництво компаній усвідомило важливість нових комунікаційних можливостей для розвитку бренду та організації в цілому. Інтернет надав досвідченим PR-фахівцям безліч інструментів для налагодження діалогу з широкою аудиторією та став цінним ресурсом для компаній та організацій, які прагнуть прозорості у своїй комунікації. Інтернет та внутрішні мережі компаній фундаментально змінили ринок та характер взаємодії із зацікавленими сторонами. Нові соціальні медіа сприяють двосторонньому спілкуванню, де кожен може брати участь в обміні думками, ідеями, знаннями та візуальним контентом. Таким чином, соціальні медіа змінюють однобічну модель комунікації бренду з громадськістю, відкриваючи нові шляхи та канали для зв’язку з різноманітними цільовими групами. Важливо зазначити, що на думку багатьох професіоналів головною складністю, яку соціальні медіа створюють для організацій та PR-фахівців, є втрата контролю над інформаційним потоком. Проте, консервативні керівники, які продовжують безуспішно намагатися контролювати повідомлення, втрачають актуальність. Метою дослідження є аналіз літератури, розкриття питання та виявлення особливостей використання інноваційних технологій PR в сфері соціальної роботи. В процесі дослідження були використані методи: аналіз і синтез теоретичної літератури, емпіричне спостереження, а також елементи експерименту для визначення впливу PR-фахівця в соціальній роботі. Результати дослідження свідчать, що професійна діяльність PR-фахівця у сфері соціальної роботи є надзвичайно важливою та багатогранною. Вона виходить далеко за межі простого інформування громадськості про діяльність соціальних служб та організацій. У висновках, переглянувши джерела по темі, сформовано ідею, що PR-фахівець у цій сфері виступає ключовим комунікатором, який сприяє формуванню позитивного іміджу, залученню ресурсів, підвищенню обізнаності про соціальні проблеми та підтримці клієнтів.