Методичні аспекти формування естетичної компетентності майбутніх бакалаврів з професійної освіти у процесі вивчення фахових дисциплін - Лю Цін (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті здійснено теоретико-методичне обґрунтування процесу формування естетичної компетентності майбутніх бакалаврів з професійної освіти у процесі опанування фахових дисциплін. Обґрунтовано актуальність дослідження з огляду на соціокультурні запити сучасного освітнього простору та потребу в педагогах нової генерації, здатних транслювати знання й формувати в студентів естетичне сприйняття світу, розвинений художній смак, творчу чутливість до краси в професійному середовищі. Виокремлено науково-теоретичні підходи до тлумачення поняття «естетична компетентність», проаналізовано ключові методичні засади її формування в умовах вищої освіти. Особливу увагу приділено визначенню функціональних можливостей фахових дисциплін як змістових модулів для реалізації міждисциплінарного естетичного виховання. Аргументовано, що формування естетичної компетентності повинно бути системним і спиратися на поєднання когнітивного, ціннісного й діяльнісного підходів. У цьому контексті наголошено на важливості візуальної культури, емоційно-образного компонента навчання, використання інтерактивних і проєктних технологій, а також створення педагогічного середовища, відкритого до художньо-естетичної рефлексії. Охарактеризовано змістовий, технологічний і особистісно орієнтований аспекти викладання фахових дисциплін, що створюють умови для гармонійного поєднання когнітивного й емоційно-ціннісного компонентів освітнього процесу. Проведено аналітичний огляд робочих програм фахових дисциплін, зокрема «Загальна та професійна педагогіка», «Формування ціннісного світогляду», «Історія педагогіки», «SMM-менеджмент у освіті», «Лідерство та адміністрування», «Основи педагогічної майстерності», що засвідчує наявність потенціалу для інтеграції естетичного компонента в процес підготовки майбутніх педагогів. Запропоновано низку методичних орієнтирів щодо активізації естетичного потенціалу фахової підготовки. Результати дослідження можуть бути використані в удосконаленні змісту освітніх програм та розробленні курсів із міждисциплінарною естетичною спрямованістю.