Формування позитивного іміджу майбутнього викладача образотворчого мистецтва позашкільного закладу освіти в умовах професійної підготовки - Лебідь , Ольга Валеріївна; Олійник, Ірина Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Підвищення вимог до особистості викладача, зокрема у сфері позашкільної освіти, яке спричинено соціокультурними трансформаціями, обумовлює необхідність формування у нього позитивного іміджу, оскільки сучасний педагог повинен бути не лише фахівцем у царині образотворчого мистецтва, але й харизматичним лідером, здатним зацікавити та надихнути вихованців позашкільних освітніх установ на здійснення художньо-естетичної діяльності. Метою дослідження є розкриття сутності феномена «позитивний імідж майбутнього викладача образотворчого мистецтва», визначення його складових та окреслення низки завдань-вправ, які покликані сформувати варіативні компоненти іміджу зазначеного квазіфахівця. Методи. У процесі дослідження послугувались такими методами: під час роботи з науково-педагогічною джерельною базою – аналіз та синтез; для виокремлення структурних блоків іміджу майбутнього викладача образотворчого мистецтва – конструктивний метод; педагогічне моделювання – уможливило окреслення практичних завдань, спрямованих на формування у студентів певної складової іміджу; аналогія – для зіставлення особливостей позитивного іміджу у викладачів різних спеціальностей; узагальнення – для формулювання висновків. Результати. Визначено, що позитивний імідж майбутнього викладача образотворчого мистецтва є багатокомпонентним соціально-психологічним утворенням, яке складається як із зовнішніх (аудіальні, візуальні), так і внутрішніх (цінності, етичні норми та ін.) характеристик особистості квазіфахівця. Виокремлено складові іміджу; зокрема: аудіовізуальний образ; едукаційні компетентності; філософія (художньо-педагогічне світобачення та система морально-етичних цінностей) педагога-митця; квазіпрофесійна активність, публічність та образ викладача-художника у віртуальному середовищі; соціальна відповідальність та матеріальні атрибути життєдіяльності. У межах кожного блоку запропоновано низку педагогічних завдань-вправ, які сприятимуть формуванню цілісного та позитивного іміджу майбутнього викладача-художника. Висновки. Позитивний імідж майбутнього викладача образотворчого мистецтва є не лише його зовнішньою репрезентацією, а інтегральною характеристикою, системна робота над формуванням якої є тривалим та багатовекторним процесом; а розуміння й цілеспрямоване формування такого іміджу є не лише важливим завданням вітчизняних закладів вищої освіти, але й необхідною передумовою для подальшого виконання майбутнім викладачем-художником трудових функцій у позашкільних освітніх установах.