Міжсекторальна взаємодія у процесі реабілітації дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій - Гакман, Анна Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розкрито сутність, напрями та моделі міжсекторальної взаємодії у процесі реабілітації дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій. Наголошено на актуальності інтегрованого підходу до відновлення фізичного, психоемоційного, соціального та освітнього добробуту дитини, що перебуває у кризових умовах, спричинених збройним конфліктом. Результати: здійснено аналіз сучасних наукових досліджень, нормативних документів та прикладів реалізації програм міжнародних і національних організацій (UNICEF, WHO, Міністерство освіти і науки України, Міністерство охорони здоров’я України, Міністерство соціальної політики України). У центрі уваги – порівняльна характеристика моделей міжсекторальної взаємодії (сегментованої, координаційної та інтегрованої), визначення їх переваг, обмежень і потенціалу до масштабування. Особливу увагу приділено ролі освітнього середовища у стабілізації психоемоційного стану дітей, інклюзивним технологіям у контексті освітньої реабілітації, а також соціальному супроводу, психологічній допомозі та оздоровчо-рекреаційній руховій активності як складовим частинам комплексної моделі підтримки. Узагальнено підходи до міжвідомчої координації та мультидисциплінарної командної роботи в системі допомоги дитині, орієнтованої на її потреби. Зроблено висновок, що ефективність реабілітаційних заходів безпосередньо залежить від рівня інтегрованості дій різних секторів і наявності сталої системи комунікації, моніторингу й відповідальності. Інтегрована модель взаємодії визначається як найрезультативніша для забезпечення безперервної, адресної та цілісної підтримки дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій. Окреслено пріоритети для подальшого впровадження подібних моделей в освітніх, соціальних і медичних установах України.