Патріотичне виховання молоді та формування патріотичних цінностей в закладах освіти сучасної України в умовах розбудови інклюзивного суспільства - Андреєва, Марія Олександрівна; Василенко, Олена Миколаївна; Волкова, Катерина Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз проблеми патріотичного виховання молоді в Україні. Наголошено, що в умовах повномасштабної агресії та екзистенційних викликів для державності, зміст понять «патріотичне виховання» та «патріотичні цінності» зазнає суттєвої трансформації. Патріотизм розглядається не лише як повага до традицій та символів, а як активна громадянська позиція, соціальна відповідальність, стійкість та готовність до захисту суверенітету країни. Детально проаналізовано роль та значення педагогів і соціальних працівників як ключових агентів у процесі формування національної ідентичності молодого покоління. Визначено, що їхня діяльність має бути спрямована на розвиток критичного мислення, медіаграмотності, а також на виховання таких морально-етичних якостей, як гідність, чесність, солідарність та взаємодопомога, що є фундаментом стійкого громадянського суспільства. Особливу увагу присвячено аналізу нерозривного зв'язку між патріотичним вихованням та розбудовою інклюзивного суспільства. Обґрунтовується теза, що справжній патріотизм у сучасному демократичному суспільстві є інклюзивним за своєю суттю. Інклюзія розглядається як практичне втілення патріотичних ідеалів рівності, поваги до кожної особистості та соціальної згуртованості. У статті доводиться, що ефективне патріотичне виховання неможливе без створення освітнього середовища, де кожна дитина, зокрема діти з особливими освітніми потребами, діти з родин внутрішньо переміщених осіб та ті, хто зазнав травм війни, відчуває себе повноцінною, захищеною та важливою частиною української нації. Таким чином, у статті стверджується, що інклюзивний підхід є невід'ємною умовою для формування дієвих патріотичних цінностей та консолідації українського суспільства перед обличчям зовнішніх та внутрішніх викликів.