Комунікативна культура майбутнього вчителя фізичного виховання: особливості, умови та модель формування - Ткаченко, Олександр Валентинович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття присвячена виявленню особливостей, визначенню комплексу педагогічних умов та розробці моделі формування комунікативної культури майбутнього вчителя фізичного виховання в педагогічному виші. В структурі комунікативної культури особистості майбутнього вчителя фізичного виховання провідними напрямками треба вважати гуманізацію й гуманітаризацію системи освіти, що покликані сприяти виконанню здобувачами освіти практичних завдань з культури мови, виникненню поваги між ними та педагогами, розвиток у них особистісного потенціалу, включаючи почуття власної гідності. З’ясовано, що формування комунікативної культури майбутнього вчителя фізичного виховання буде тим ефективнішим, чим більш він буде спрямований на створення умов для постійного пошуку, відновлення прийомів і способів професійної діяльності. Визначено комплекс педагогічних умов формування комунікативної культури майбутнього вчителя фізичного виховання в педагогічному виші: включення здобувачів освіти в освітнє середовище; залучення здобувачів освіти до навчальної проєктної діяльності; виконання здобувачами освіти навчальних проєктів; рефлексія здобувачів освіти; наявність моделі й технології формування комунікативної культури майбутнього вчителя фізичного виховання та можливість їх використання для оптимізації навчального процесу. У дослідженні використаний комплекс емпіричних і теоретичних методів: теоретичний аналіз літературних джерел, методичних рекомендацій і нормативних документів; вивчення й узагальнення педагогічного досвіду з досліджуваної проблеми; моделювання. Розроблено матричну модель поетапного формування комунікативної культури майбутнього вчителя фізичного виховання в педагогічному виші. Вона містить у собі елементи (мета, завдання етапу, зміст, форми організації, засоби здійснення, очікувані результати, педагогічні умови) та етапи (діагностичний, адаптаційний, основний та заключний) практичної реалізації формування комунікативної культури, включаючи зміст кожного елемента моделі на кожному етапі її практичної реалізації. Перспективи подальшого дослідження проблеми формування комунікативної культури майбутніх вчителів фізичного виховання вбачаються у вивченні можливостей проєктних технологій навчання та підвищенні кваліфікації.