Закономірності формування та прояву готовності студентів-піаністів до самостійної інтерпретації музичних творів - Лі Менцзе (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є опис отриманих результатів констатувального експерименту, спрямованого на дослідження стану сформованості та прояву готовності студентів-піаністів факультетів мистецтв до самостійної інтерпретації музичних творів. У межах дослідження було застосовано такі методи: теоретичні (аналіз психологічної, педагогічної та музикознавчої наукової літератури в межах досліджуваної проблеми), емпіричні (спостереження, анкетування, оцінювання, констатувальний експеримент) та методи математичної статистики (обробка результатів контрольних замірів констатувального експерименту). Результати аналізу літературних джерел показали, що відсутність усвідомлення закономірностей формування та прояву готовності студентів-піаністів до самостійної інтерпретації музичних творів негативно відображається на цілеспрямованому розвиткові їх виконавської майстерності. Висновки. У результаті проведення констатувального експерименту у студентів-піаністів факультетів мистецтв, які не змушували себе вольовими зусиллями систематично самостійно працювати над музичними творами, зафіксовано вищий стан досліджуваного феномену – так само, як і у студентів-піаністів, які мотивували себе отриманням схвалення викладача по класу фортепіано за самостійно сформовані виконавські вміння та навички. У студентів факультетів мистецтв, які спрямовували увагу на визначення мотивів у музичних творах під час самостійної роботи над ними виявлено вищий стан досліджуваного феномену, ніж у тих, хто не приділяв цьому належної уваги. Крім того, студенти-піаністи, які проявляли впевненість у власній спроможності досягти доцільного відтворення на інструменті метро-ритмічної організації мелодико-інтонаційних ліній музичних творів під час самостійної роботи над ними демонстрували вищий стан досліджуваного феномену, чим ті, хто піддавав сумніву таку спроможність. Доведено, що перспективою подальших розвідок дослідження готовності студентів-піаністів до самостійної інтерпретації музичних творів є розробка методики експериментального формування означеного феномену.