Особливості процесу управління спортсменами високого класу - Маляр, Едуард Імрейович; Маляр, Неля Степанівна; Циквас, Роман Станіславович; Чорненький , Андрій Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті проаналізовано організаційно-методичні підходи до системи управління процесом підготовки спортсменів, який включає організацію та планування тренування, облік та контроль, відбір, відновлення та передбачатиме певну кількість послідовних груп операцій (збір інформації про стан спортсменів, аналіз отриманої інформації, прийняття рішення у вигляді розробки тренувальних планів, реалізація прийнятих планів, контроль за реалізацією тренувальних планів, аналіз отриманої в ході контролю інформації та корекція тренувальних планів); здійснено розподіл функцій управління системою підготовки спортсменів на різних рівнях (I рівень системи створює модель змагальної діяльності у різних видах спорту, необхідну для досягнення запланованого результату, II рівень системи характеризується інформаційними утвореннями, з яких здійснюється змагальна діяльність, III рівень системи відображає стан різних систем організму спортсмена і необхідний для всебічного аналізу причинно-наслідкових взаємозв'язків елементів І та ІІ рівнів); охарактеризовано зміст підсистеми комплексного контролю, що складається з: обстеження змагальної діяльності, поточного обстеження, етапного комплексного обстеження і поглибленого комплексного обстеження спортсменів; подано способи оцінки змагальної діяльності спортсменів високого класу.