Методичні аспекти проєктного аналізу архітектурно- дизайнерських матеріалів майбутніми педагогами професійної освіти - Гриценко, Лариса Олександрівна; Нагорна, Наталія Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
У статті розглянуто методологію проєктного аналізу декоративно-опоряджувальних матеріалів для архітектурно-дизайнерського застосування, акцентуючи увагу на їх фізико-механічних властивостях, естетичних характеристиках та експлуатаційних якостях. Представлено програму навчальної дисципліни «Архітектурно-дизайнерське матеріалознавство», що включає вивчення різних типів матеріалів для забезпечення довговічності, функціональності та естетичної привабливості архітектурних рішень. Метою статті є розробка методології проєктного аналізу декоративно-опоряджувальних матеріалів для архітектурно-дизайнерського застосування у сфері дизайну. У дослідженні розглядаються основні критерії вибору матеріалів з урахуванням їх фізико-механічних властивостей, естетичних характеристик та експлуатаційних якостей. Використані методи включають комплексний аналіз літературних джерел, порівняльний аналіз матеріалів, а також оцінку їхньої відповідності сучасним стандартам дизайну. Результати дослідження показали, що правильний вибір декоративно-опоряджувальних матеріалів суттєво впливає на створення комфортних умов у приміщеннях різного призначення. Виявлено, що для офісних приміщень важливими є матеріали, які забезпечують термічний комфорт і належний рівень освітленості, тоді як для медичних закладів потрібні матеріали, що відповідають високим санітарно-гігієнічним нормам. Методологія проєктного аналізу, яка включає співставлення кількісних і якісних показників матеріалів з вимогами конкретного середовища, дозволяє забезпечити довговічність та функціональність архітектурних рішень. Висновки дослідження свідчать про важливість науково обґрунтованого підходу до вибору матеріалів, що сприяє розвитку професійних компетенцій у майбутніх дизайнерів. Зокрема, це допомагає приймати обґрунтовані рішення у виборі матеріалів, які відповідають сучасним стандартам дизайну. Подальші дослідження повинні зосередитися на інноваційних матеріалах та технологіях, оцінці їхньої екологічної безпеки та енергоефективності, а також на аналізі економічної ефективності використання різних матеріалів для прийняття обґрунтованих рішень у архітектурно-дизайнерських проектах.