Особливості організації дистанційного навчання при підготовці військових фахівців - Ковальчук, Андрій Олексійович; Кузнєцов, Олександр Леонідович; Бархударян , Микола Віталійович; Садовий, Костянтин Віталійович; Дзігора, Олександр Михайлович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Військова сфера є ключовим елементом суспільного існування, як і військова освіта є необхідним складником загальної освітньої системи. В умовах війни набуває актуальності питання організації дистанційного навчання у військових навчальних закладах. Метою статті є аналіз особливостей організації дистанційного навчання у військових вишах та розробка рекомендацій щодо застосування ключових принципів андрагогіки у процесі підготовки військових фахівців. У процесі дослідження було використано декілька наукових методів: теоретичний аналіз наукової літератури з педагогіки та андрагогіки, та експериментальний метод. Результати дослідження акцентуються на тому, що військовослужбовці, як ті, що здобувають військову освіту, є дорослими та, здебільшого, досвідченими особами, це вимагає підвищення рівня індивідуалізованого навчання, що, в свою чергу, сприяє розвитку критичного мислення та лідерських якостей тих, хто навчається. Одним зі шляхів вирішення вказаної проблеми є застосування дистанційного навчання. У військовій освіті, зокрема, при дистанційному навчанні слухачів та курсантів вищих військових навчальних закладів, важливе місце посідає андрагогіка, яка вводить викладачів у широке коло проблем освіти дорослих. Висновки. Результати проведеного дослідження свідчать про відмінності в основних положеннях педагогічної та андрагогічної моделей здобуття освіти. Зазначено, що дистанційне навчання у військовій сфері, особливо в умовах війни, є ефективним, а інколи й єдиним з можливих шляхів отримання якісної освіти. Наведено приклади використання технологій дистанційного навчання військових фахівців та визначено проблемні питання при впровадженні дистанційного навчання у військовій сфері. Наголошено, що при здобутті оперативно-стратегічного рівня військової освіти перспективною моделлю дистанційного навчання може вважатися консорціум військових закладів вищої освіти. Доведено актуальність питань організації дистанційного навчання на засадах андрагогіки. Розкрито переваги використання андрагогічних принципів у процесі навчання майбутніх військових фахівців. Визначено особливості застосування андрагогічних принципів у дистанційному навчанні слухачів та курсантів військових закладів вищої освіти. Відмічено, що використання андрагогічних принципів сприяє створенню ефективних навчальних програм, що відповідають потребам військових фахівців. Вказано на доцільність викладання даних принципів в системі підвищення кваліфікації викладачів.