Фізична модель системного аналізу якості підготовки педагогів професійного навчання - Деревянчук, Олександр Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті представлено структурно-функціональну схему фізичної моделі системного аналізу якості підготови педагогів професійного навчання, яку розроблено з урахуванням вимог ринку праці та через потребу в підвищенні ефективності підготовки майбутніх фахівців у сфері професійної освіти. Фізичну модель системного аналізу якості підготовки педагогів професійного навчання розроблено на основі існуючої логічної моделі з урахуванням концептуальної моделі, результатів нечіткого когнітивного моделювання, аналізу наукових публікацій та власного педагогічного досвіду. У контексті системного аналізу якості підготовки педагогів професійного навчання, розроблена фізична модель є завершальним етапом побудови трирівневої архітектури, яка складається з концептуальної, логічної та фізичної моделей. Метою фізичної моделі є реалізація системного моніторингу та аналізу рішень для забезпечення якості підготовки педагогів професійного навчання. Розробка фізичної моделі системного аналізу якості підготовки педагогів професійного навчання є актуальним завданням, оскільки така модель дає змогу структурувати засоби освітньої системи за рівнями та блоками, підвищувати ефективність її функціонування. Фізичну модель структуровано за рівнями освітніх програм, навчальних дисциплін та здобувачів освіти. На кожному рівні розроблено блоки засобів моніторингу, аналізу та коригування, компоненти яких описують відповідні апаратно-програмні засоби. Програмна реалізація засобів моніторингу та засобів аналізу виконується за допомогою прикладних програм (Python) та середовищ розробки (Orange Data Mining, MATLAB, Mental Modeler). Зворотній зв’язок між блоками в межах рівнів та передавання даних між рівнями дає змогу цілеспрямовано впливати на освітній процес з метою підвищення його якості. У блоці «Результати» відображаються результати фізичної моделі. У побудованій моделі широко використовуються цифрові технології та засоби на основі методів інтелектуального аналізу освітніх даних, що відповідає результатам нечіткого когнітивного моделювання та вимогам сучасного освітнього процесу. Побудована фізична модель забезпечує раціональне використання всіх засобів освітньої системи та підвищення якості підготовки педагогів професійного навчання. Впровадження фізичної моделі в освітній процес сприяє прийняттю ефективних управлінських рішень, що особливо важливо у контексті цифрової трансформації. Розроблена фізична модель може використовуватися як для розробки нових освітніх програм, так і для оптимізації існуючих.