Використання проєктного методу як педагогічної умови формування прогнозувальної компетентності майбутнього менеджера - Данканич , Андрій Андрійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті обґрунтовано актуальність формування прогнозувальної компетентності як ключового компонента управлінської діяльності майбутніх менеджерів в умовах сучасного динамічного, турбулентного та невизначеного середовища. Підкреслено, що здатність до прогнозування стає базовою управлінською навичкою, необхідною для прийняття стратегічних рішень, оцінювання ризиків, адаптації до змін, а також забезпечення випереджального розвитку організацій. Автором розглядається проєктна діяльність як ефективний педагогічний засіб формування зазначеної компетентності в процесі професійної підготовки здобувачів спеціальності «Менеджмент». Стаття містить огляд сучасних досліджень із проблеми формування управлінських і прогностичних компетентностей (Korotkina, Fayolle, Kolb, Klimenko, Pavlova, Vincent-Lancrin, Shpak, Dacko-Pikiewicz, Velychko, Ruda), що засвідчують наукову зацікавленість у темі, проте й окреслюють наявні прогалини: відсутність емпіричних підтверджень ефективності проєктного підходу саме щодо формування прогнозувальної поведінки студентів, недостатню деталізацію дидактичних механізмів, а також слабку представленість українського контексту. З метою перевірки гіпотези щодо впливу проєктного методу на формування прогнозувальної компетентності було проведено педагогічний експеримент, який охопив констатувальний та формувальний етапи. Участь у дослідженні взяли 62 студенти спеціальності «Менеджмент», поділені на експериментальну (n = 32) та контрольну групи (n = 30). Упродовж одного семестру студенти експериментальної групи навчалися з використанням проєктного методу, тоді як у контрольній застосовувалися традиційні форми (лекції, семінари). Оцінювання рівня прогнозувальної компетентності здійснювалося за трьома параметрами: здатність до передбачення альтернативних сценаріїв, обґрунтованість прогнозів, гнучкість мислення. Результати дослідження продемонстрували статистично достовірне зростання всіх показників у студентів експериментальної групи (t = 5,97; p < 0,01), на відміну від контрольної (t = 1,12; p > 0,05). Зокрема, найбільший приріст виявлено за показником гнучкості мислення. Також зафіксовано якісні зміни — розвиток варіативності підходів, підвищення рівня відповідальності за прийняті рішення, формування здатності до рефлексії. На основі результатів експерименту у статті сформульовано практичні рекомендації щодо вдосконалення професійної підготовки менеджерів. Серед них — системна інтеграція проєктного методу у навчальні дисципліни, моделювання ситуацій невизначеності, застосування міждисциплінарних завдань, розвиток рефлексивного мислення та співпраця з практиками. Автор підкреслює, що саме в умовах проєктного навчання створюються сприятливі можливості для становлення менеджера нової генерації — стратегічно мислячого, адаптивного, здатного до інновацій і лідерства в умовах змін.