Модель змішаного навчання в початковій школі в контексті Нової української школи (НУШ) - Борисов, Вячеслав Вікторович; Лупінович, Світлана Миколаївна; Литвинов, Андрій Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті здійснено теоретико-методологічне обґрунтування моделі змішаного навчання для початкової школи в контексті реалізації концепції Нової української школи (НУШ). Актуальність дослідження зумовлена потребою у переосмисленні традиційних форм і методів організації освітнього процесу в умовах цифровізації, соціальних викликів та підвищення запиту на індивідуалізацію навчання. Підкреслено, що змішане навчання розглядається не як проста комбінація очного та дистанційного форматів, а як складна інтегративна система, що поєднує різні освітні середовища, модальності навчання, канали комунікації, типи взаємодії та ролі учасників процесу. На основі синтезу наукових підходів та педагогічної практики представлено авторську модель змішаного навчання для початкової школи, що включає сім взаємопов’язаних блоків: цільовий, змістовий, технологічний, організаційний, суб’єктний, оцінювально-рефлексивний та просторово-середовищний. Описано основні параметри моделі: цілісність, адаптивність, інтерактивність, гнучкість, суб’єктність та результативність. У статті запропоновано приклад реалізації моделі на рівні окремої навчальної теми/модуля, що дозволяє на практиці реалізувати її дидактичний потенціал. У висновках обґрунтовано, що ефективність змішаного навчання залежить від системної готовності всіх учасників освітнього процесу до нових ролей, відповідного цифрового та педагогічного інструментарію, а також наявності інституційної підтримки. Перспективами подальших досліджень визначено: розроблення адаптивної інформаційної системи підтримки змішаного навчання; емпіричне тестування моделі в освітньому середовищі НУШ; створення рекомендаційних систем для педагогів; пошук оптимальних форматів інтеграції технологій у шкільне навчання.