Фізична культура та спорт як складова здорового способу життя сучасної молоді - Смірнова, Ірина Миколаївна; Ікаєв, Андрій Русланович; Зель, Всеслав Ярославович; Йопа, Тетяна Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття має на меті всебічний аналіз ролі фізичної культури у розвитку сучасної молоді в умовах сьогодення, ідентифікацію ключових викликів, що перешкоджають систематичній фізичній активності, та обґрунтування інноваційних педагогічних підходів для ефективного фізичного самовдосконалення. Методи: Для досягнення поставленої мети використано методи теоретичного аналізу, синтезу, порівняння та узагальнення наукової та методичної літератури з проблем фізичного виховання, педагогіки та психології, що дозволило систематизувати дані щодо ролі фізичної культури, викликів сучасності та ефективних педагогічних стратегій. Результати: Дослідження виявило значний розрив між усвідомленням цінності фізичної культури та фактичним рівнем залучення молоді до неї, обумовлений як внутрішніми психологічними бар'єрами, так і зовнішніми соціальними чинниками. Обґрунтовано необхідність впровадження інноваційних педагогічних підходів, включаючи гейміфікацію, інформаційно-комунікаційні технології, а також застосування компетентнісного та особистісно орієнтованого підходів, які максимально адаптовані до потреб «покоління Z». Центральною є роль педагога-тренера, чия професійно-педагогічна позиція виходить за межі суто фізичного розвитку, інтегруючи психолого-педагогічні аспекти та сприяючи формуванню самодисципліни. Підкреслено важливість застосування структурно-компонентного підходу, що охоплює когнітивне усвідомлення фізіологічних основ, емоційно-вольову регуляцію для подолання труднощів та мотиваційно-ціннісні орієнтації, які закріплюють здоров'я як найвищу життєву цінність. Це є вирішальним для формування стійких корисних звичок та гармонійного розвитку особистості в умовах переходу від домінування фізичної праці до інтелектуальної діяльності. Висновки: Отже, фізична культура є незамінним інструментом гармонійного розвитку молодої людини в сучасних умовах, що вимагає постійного удосконалення педагогічних стратегій та всебічної підготовки фахівців. Її вплив на фізичне, психічне та соціальне благополуччя обумовлює її ключове значення як багатогранного засобу оздоровлення та самореалізації особистості, чия роль невпинно зростає у контексті суспільних трансформацій.