Адаптивні управлінські підходи до відновлення та розвитку сфери фізичної культури і спорту в Україні в умовах воєнного часу - Гринченко, Ігор Борисович; Свєртнєв , Олександр Анатолійович; Собко , Ірина Миколаївна; Козак, Євген Павлович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Повномасштабна військова агресія Російської Федерації проти України зумовила кардинальні трансформації у функціонуванні сфери фізичної культури й спорту. Актуальність дослідження зумовлена об'єктивною потребою у формуванні ефективних механізмів відновлення та розвитку галузі в умовах воєнного часу та повоєнного відродження. Метою роботи є виявлення та аналіз головних проблем, що постають перед зазначеною сферою, а також розробка адаптивних управлінських підходів та практичних рекомендацій. Для досягнення мети застосовано системний аналіз, аналіз та синтез, порівняльний аналіз, узагальнення, аналіз прикладів, індукцію та дедукцію. Виявлено низку визначальних проблем, зокрема масштабні руйнування інфраструктури, системне недофінансування, вимушене переміщення фахівців та спортсменів, а також психологічні та логістичні бар'єри. Обґрунтовано, що адаптивні управлінські підходи, такі як децентралізація управління, цифрова трансформація та міжнародна підтримка, відіграють ключову роль для збереження та розвитку потенціалу галузі. Доведено ефективність децентралізованих механізмів у мобілізації локальних ресурсів та ініціатив, а також потенціал онлайн-платформ для забезпечення безперервного доступу до занять фізичною культурою й спортом. Підкреслено значущість адаптивного спорту для психофізичної реабілітації ветеранів війни та осіб з інвалідністю, а також його роль у соціальній згуртованості та інтеграції населення. Результати дослідження підтверджують необхідність тісної координації зусиль державних органів, місцевих громад та міжнародних партнерів для ефективного відновлення та сталого розвитку сфери фізичної культури й спорту в Україні.