Вплив комп’ютерних технологій на виховання дітей та молоді - Плясун, Богдан Володимирович; Ковальчук, Віра Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета статті полягає у досліджені впливу інформаційних технологій на процес виховання молоді. Одним із аспектів є також виокремлення позитивних та негативних сторін впровадження інновацій. В рамках наукового дослідження технологій було застосовано такі теоретичні методи, як синтез, узагальнення та аналіз. Наукова новизна статті полягає в тому, що автором виокремлено та обґрунтовано умови, котрі забезпечують успішну інтеграцію компютерних технологій в освітні процеси, а також установлено їх вплив на психічно-емоційний розвиток молодих людей. Висновки. У статті розглядається вплив комп’ютерних технологій на процес виховання молоді в умовах сучасного інформаційного суспільства. Тут проводиться аналіз позитивних і негативних аспектів цифрового середовища, яке впливає на формування поведінки та світогляду підростаючого покоління. Розкриваються також умови, які дозволяють педагогам ефективно використовувати інформаційні технологій у виховному процесі. Використання цифрових засобів у вихованні стає ефективним лише за умови критичного підходу до контенту, формування цифрової грамотності як педагогів, так і учнів, та активного залучення батьків до регулювання інформаційного простору дитини. Тільки в такий спосіб комп’ютерні технології стануть не загрозою, а ресурсом для розвитку відповідальної, свідомої та моральної особистості. Інформаційні технології мають подвійний вплив на молодь. З одного боку, вони є джерелом широких можливостей для розвитку особистісних вмінь та навичок та засобом швидкого здобуття знань, формування інформаційної культури шляхом забезпечення доступу до якісних освітніх ресурсів. З іншого боку, ці технології мають негативні наслідки для морального та психоемоційного розвитку молодої людини оскільки знижується рівень живого спілкування та зростає залежность від гаджетів. У процесі виховання особистості педагоги мають не лише володіти цифровими навичками, а й розвивати навички цифрової гігієни. Результати сучасних педагогічних досліджень свідчать, що гармонійне поєднання традиційних методів виховання з інноваційними цифровими підходами сприяє підвищенню ефективності виховного процесу.