Зміст і основні напрями вокально-хорової роботи учителів музичного мистецтва у контексті підготовки школярів до участі у вокально-хорових заходах - Жень Цзіньянь (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті автор розглядає актуальну проблему формування в школярів виконавських вокально-хорових умінь у контексті основних напрямів системного оновлення форм, методів і засобів вокально-хорової роботи вчителів музичного мистецтва. Для досягнення поставленої у статті мети щодо теоретичного обґрунтування й визначення сутнісно-змістових аспектів вокально-хорової роботи учителів музичного мистецтва з підготовки учнів до участі у вокально-хорових заходах автор залучає метод теоретичного аналізу досліджуваного феномену для характеристики музично-психологічних, вокально-технічних, творчо-діяльнісних, художньо-естетичних, виховних, виконавських та інших його аспектів. Проведений аналіз науково-теоретичних, методичних джерел з багатоаспектної проблематики вокально-хорової роботи дозволив констатувати про її педагогічний потенціал щодо формування в школярів практичних вокально-хорових умінь і навиків, удосконалення музичних здібностей, інтенсифікації всебічного аксіологічно-духовного розвитку, формування художньо-естетичних смаків, ідеалів, ціннісних орієнтацій тощо. Базис для дослідження вокально-хорової роботи згідно до особистісно-мотиваційного і процесуально-діяльнісного напрямів у контексті їх взаємозв’язку склала сукупність позицій щодо цілеспрямованості й творчо-діяльнісного характеру процесу вокально-хорової роботи, вмотивованості учнів щодо участі в прилюдних мистецьких вокально-хорових заходах, сформованості в них комплексу знань у галузі вокально-хорового виконавства. Забезпечення особистісно-мотиваційного напряму вокально-хорової роботи щодо діалектики формування виконавських вокально-хорових умінь учнів розкрито у контексті педагогічного стимулювання пізнавальних інтересів і художньо-естетичних потреб, пов’язаних із вокально-хоровим виконавством. Забезпечення процесуально-діяльнісного напряму базовано на репетиційному аспекті музично-виконавської діяльності щодо технологічного осягнення та відтворення продукту композиторської творчості. Класифіковано три групи вокально-хорових умінь, серед яких: група умінь у галузі вокального звукоутворення і вокальної техніки, група умінь у галузі хорового співу, група умінь у галузі осягнення та відтворення творчого задуму композитора. Результати дослідження представлено в якості визначення основних напрямів вокально-хорової роботи в закладах середньої освіти у контексті підготовки учнів до виступів у складі вокально-хорових колективів. До сутнісно-змістових аспектів вокально-хорової роботи учителів музичного мистецтва віднесено: комплексно-синкретичний характер формування вокально-хорових умінь, відповідність змісту вокально-хорової роботи музично-психологічним, організаційним, пізнавальним, вокально-технічним та музично-виконавським задачам, аксіологічно-ціннісну зорієнтованість вокально-хорової роботи, інтеграцію педагогічного інструментарію обох напрямів вокально-хорової роботи.