Рефлексивно-усвідомлений аспект формування готовності студентів факультетів мистецтв до впровадження інновацій у фахову діяльність - Лю Чуньцзян (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розкриваються особливості готовності студентів факультетів мистецтв до впровадження інновацій з позиції рефлексивно-усвідомленого конструкту, який сконцентровано на відстеженні алгоритму осмислення майбутніми вчителями музичного мистецтва естетичної картини музичного світу, власного навчання та професійної діяльності через міркування і рефлексивні дії. Розкрито, що ядром рефлексивно-усвідомленого компонента стають наявні установки, цінності і норми, котрі уможливлюють запуск механізму саморозвитку, побудову себе в професії і переосмислення свого єства відносно професійних норм і світогляду. Визначено критерій рефлексивно-усвідомленого структурного компонента, яким виступає ступінь усвідомленої здатності студентів факультетів мистецтв до аналітичного оцінювання музично-педагогічної діяльності. Означено показники даного критерію, а саме: уміння аналізувати різноманітні аспекти музично-педагогічної роботи (спрямованість на фіксацію основних етапів музично-педагогічної діяльності, включення саморефлексивних дій щодо емоційних настроїв, станів, думок, тощо); прояв уміння оцінювання мистецьких творів (центральний індикатор у відображенні глибини і зрілості мистецького світогляду студентів, що позначається на процесі оцінювання мистецьких творів, які узгоджуються з їх музичними уподобаннями, смаками, ідеалами, ціннісними орієнтаціями); уміння використовувати прийоми та засоби мультимедіа (унаочнює вміння студентів діяти через використання мультимедійних засобів як комплексного впливу на органи чуття, як способу подання і зберігання інформації різного типу тощо). Доведено суттєве значення рефлексивно-усвідомленого конструкту для формування готовності студентів факультетів мистецтв до впровадження інновацій, що уможливлює запуск механізму саморозвитку, побудову себе в професії і переосмислення свого єства відносно професійних норм і світогляду.