Використання хмарних технологій у навчанні інформатики - Пащенко, Олександр Анатолійович; Коровяка, Євгеній Анатолійович; Мамайкін , Олександр Рюрикович; Нестерова, Ольга Юріївна; Расцвєтаєв, Валерій Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Інтеграція хмарних технологій у навчання інформатики є трансформаційним підходом до вирішення сучасних педагогічних викликів. У статті досліджується ефективність хмарних платформ, таких як AWS Educate, Google Cloud Platform і Microsoft Azure, у покращенні результатів навчання. Застосовано змішаний методологічний підхід: експеримент, опитування та кейс-стаді. Результати вказують на значне покращення успішності, залученості студентів і доступу до передових технологій. Водночас виявлено бар’єри, пов’язані з нерівним доступом, відсутністю педагогічних стандартів і обмеженістю ресурсів. Запропоновано рамку для ефективної інтеграції хмарних технологій, що враховує освітні теорії та практичні потреби. Метою дослідження є оцінка впливу хмарних технологій на результати навчання з інформатики, визначення їх потенціалу для покращення доступності, ефективності та мотивації студентів, а також розробка рамки для їх інтеграції в освітній процес. Методи. У дослідженні застосовано змішану методологію: Експериментальне впровадження хмарних платформ у навчальний процес (дві групи по 60 студентів); Опитування студентів для визначення рівня замученості; Кейс-стаді у школах із обмеженими ресурсами. Оцінка ефективності проводилась за допомогою кількісного аналізу успішності, участі й мотивації студентів. Результати дослідження: експериментальна група, яка використовувала хмарні сервіси, досягла 92% виконання завдань і середньої оцінки 85.3, проти 78% і 76.8 у контрольній групі (p < 0.05); рівень залученості в хмарній групі становив 84%, що на 16% вище, ніж у контрольній; у школах із обмеженими ресурсами кейс-стаді зафіксували зростання післятестових оцінок на 25%; виявлено основні виклики (відсутність педагогічних стандартів для впровадження хмарних технологій, нерівний доступ до Інтернету й обладнання, висока вартість впровадження); запропоновано рамку інтеграції, що враховує освітні теорії, потреби викладачів і студентів. Висновки. Хмарні технології мають значний потенціал для трансформації освіти з інформатики, підвищення якості та інклюзивності навчання. Вони сприяють розвитку навичок співпраці, доступу до сучасних технологій і ефективнішого використання ресурсів. Для максимального ефекту необхідні педагогічні рамки, інфраструктурна підтримка та політичні ініціативи. Подальші дослідження мають зосередитися на довгостроковому впливі, персоналізації навчання за допомогою ШІ та економічно ефективних рішеннях для малозабезпечених закладів.