Біомеханічний аналіз плавання кролем на грудях методом повного занурення - Рибак, Олег Юрійович; Крефт, Пауліна; Рибак, Людмила Іванівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Уміння ефективно й економно плавати має велике значення для безпеки відпочинку на воді, виконання рятувальних та військових операцій, активізації фізичної активності й оздоровлення різних груп населення тощо. Промотори популярного сьогодні плавання кролем на грудях методом повного занурення декларують його вищу ефективність та економічність порівняно з класичним кролем. Таке твердження вимагає об’єктивного порівняння основних біомеханічних характеристик зазначених методів плавання, які для першого методу досліджені недостатньо. Метою дослідження обрано визначення основних біомеханічних характеристик плавання кролем методом повного занурення та їх порівняння з відповідними характеристиками класичного кролю на грудях. Для досягнення поставленої мети застосовано підводний відеозапис з частотою 120 Герц, його комп’ютерний біомеханічний аналіз, а також методи порівняння й статистичної обробки отриманих даних. Вивчено й проаналізовано особливості фазової структура циклу плавання зазначеним способом і граничні пози плавця у різних фазах, розраховано характер зміни миттєвої горизонтальної швидкості плавання упродовж циклу, виявлено характер зміни рушійної сили в циклі й причини таких змін. Описано роботу ніг та її синхронізацію з роботою рук, розраховано переміщення центра мас обох рук і зміну в циклі взаємного розташування центрів мас і плавучості тіла, визначено довжину і частоту гребків, швидкість плавання, якість гребка тощо. Порівняння біомеханічних характеристик плавання кролем на грудях методом повного занурення і традиційним методом об’єктивно підтверджує вищу ефективність та економічність першого за рахунок збільшення довжини гребків, зменшення їх частоти і зниження гідродинамічного опору рухові, а також нижчої варіації миттєвої швидкості руху в циклі фіксованих точок на тулубі і центра мас тіла. Результати біомеханічного аналізу плавання кролем методом повного занурення підтвердили його вищу ефективність порівняно з класичним кролем. Очікується, що його застосування в ужитковому й рекреаційному плаванні підвищить привабливість і безпеку відпочинку на воді, а також ефективність рятувальних, військових чи інших операцій, пов’язаних з переміщенням вплав.