Інтеграція пілатесу та степ-аеробіки в оптимізації працездатності студентів - Смаль, Ярослав Анатолійович; Вольчинський, Анатолій Ярославович; Ковальчук, Андрій Дмитрович; Іщук, Наталія Миколаївна; Вегнер, Олег Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглядається вплив пілатесу та степ-аеробіки на фізичний стан та працездатність студентів. Аналізуються результати досліджень, які демонструють позитивний вплив цих видів фізичної активності на різні аспекти здоров'я студентів, включаючи фізичну силу, витривалість, гнучкість, координацію, а також психоемоційний стан. Розглядається можливість інтеграції пілатесу та степ-аеробіки в навчальний процес з метою покращення фізичного стану та працездатності студентів. У сучасному світі, де темп життя постійно прискорюється, а вимоги до студентів зростають, підтримка їхнього фізичного та психоемоційного здоров'я стає надзвичайно важливою. Навчальний процес у вищих навчальних закладах часто супроводжується значними розумовими навантаженнями, стресом та малорухливим способом життя, що негативно впливає на фізичний стан та працездатність студентів. Враховуючи це, пошук ефективних методів фізичної активності, які б сприяли покращенню загального стану здоров'я та підвищенню працездатності, є актуальним завданням. Пілатес та степ-аеробіка – це два види фізичної активності, які набувають все більшої популярності серед молоді. Пілатес, з його акцентом на контроль рухів, розвиток гнучкості та зміцнення м'язів корпусу, сприяє покращенню постави, координації та загальної фізичної форми. Степ-аеробіка, у свою чергу, є динамічним видом фізичної активності, що поєднує елементи аеробіки та танцювальні рухи на степ-платформі. Вона ефективно розвиває серцево-судинну систему, покращує координацію та сприяє спалюванню калорій. У контексті студентського життя, де час та ресурси часто обмежені, пілатес та степ-аеробіка мають ряд переваг. Вони не потребують складного обладнання, можуть проводитися в невеликих приміщеннях та адаптуватися до різних рівнів фізичної підготовки. Крім того, ці види фізичної активності сприяють не лише покращенню фізичного стану, але й зниженню рівня стресу, покращенню настрою та підвищенню енергії, що є важливими факторами для успішного навчання.