Використання мультимедійних ресурсів у процесі формування інформаційно-цифрової компетентності майбутніх учителів української мови та літератури - Строганова, Ганна Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
В сучасних умовах глобалізації та цифрової трансформації освіти постає нагальна потреба у підвищенні якості підготовки майбутніх учителів української мови та літератури. Традиційні педагогічні технології не завжди забезпечують формування необхідних цифрових компетентностей, що зумовлює впровадження інноваційних засобів навчання, зокрема мультимедійних ресурсів, які сприяють інтерактивності та практичній спрямованості освітнього процесу. Метою дослідження є теоретичне осмислення ефективності використання мультимедійних ресурсів у процесі формування інформаційно-цифрової компетентності майбутніх учителів української мови та літератури з метою підвищення їх професійної готовності до впровадження інноваційних освітніх технологій. Актуальність. Зростання обсягів інформації та швидкість оновлення технологій обробки інформації вимагають модернізації освітніх процесів. В Україні існують проблеми обмеженого доступу до сучасних цифрових ресурсів, недостатньої підготовки викладачів і нормативно-правові бар’єри, що ускладнюють інтеграцію мультимедійних технологій у навчання. Це зумовлює необхідність системного дослідження потенціалу мультимедійних ресурсів у підготовці конкурентоспроможних педагогів. Методи дослідження включають теоретичний аналіз наукової літератури з питань формування інформаційно-цифрової компетентності майбутніх учителів української мови та літератури, нормативних документів, концептуальних і рамкових матеріалів, систематизація, узагальнення та структурно-логічний аналіз наукових джерел для визначення сутності цифрової компетентності та ролі мультимедійних ресурсів у професійній підготовці педагогів. Результати. Дослідження підтвердило, що впровадження мультимедійних ресурсів у освітній процес сприяє підвищенню рівня інформаційно-цифрової компетентності майбутніх учителів, активізації їх пізнавальної діяльності, розвитку критичного мислення та творчих навичок. Визначено педагогічні умови ефективної інтеграції мультимедійних технологій: підвищення цифрової компетентності викладачів, розроблення методичного забезпечення, психолого-педагогічний супровід студентів та підтримка інноваційної культури в закладі вищої освіти. Висновки. Ефективна інтеграція мультимедійних ресурсів у професійну підготовку майбутніх учителів української мови та літератури є ключовим чинником модернізації освітнього процесу, що відповідає вимогам інформаційного суспільства.