Інтегральне моделювання спортивних результатів як інструмент цифровізації публічного управління у сфері фізичної культури і спорту - Стасюк, Роман Миколайович; Король, Світлана Анатольївна; Бурла, Артем Олександрович; Сірик, Антоніна Євгенівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглянуто інтегральне моделювання спортивних результатів як інструмент цифровізації публічного управління у сфері фізичної культури і спорту. Запропоновано модель, що враховує багатовимірні показники та цифрову активність регіонів. Дослідження підтвердило ефективність поєднання цифрових технологій та аналітики для підвищення результативності управлінських рішень у спортивній галузі. Мета дослідження обґрунтування можливостей та перспектив використання інтегрального моделювання спортивних результатів. Методи. У роботі застосовано системно-аналітичний підхід, що поєднує методи порівняльного аналізу, статистичного узагальнення, моделювання. Результати. У ході дослідження розроблено інтегральну модель оцінювання спортивних результатів, яка враховує багатофакторний вплив – від рівня спортивних досягнень до цифрової активності регіону. Модель протестовано на прикладі п’яти регіонів України: Київської, Львівської, Дніпропетровської, Чернівецької та Сумської областей. Аналіз показав, що регіони з розвиненою цифровою інфраструктурою демонструють вищі інтегральні показники, навіть за умов обмеженого фінансування. Виявлено позитивну залежність між впровадженням цифрових сервісів у сфері спорту та зростанням участі населення у спортивних заходах. Модель дозволила виявити регіональні слабкі місця, зокрема нестачу цифрових каналів комунікації у громадах з високими спортивними результатами, але низьким охопленням масовим спортом. Запропонований підхід може бути основою для формування цифрових KPI, обґрунтування управлінських рішень та модернізації державної спортивної політики. Висновки. Інтегральне моделювання спортивних результатів у поєднанні з цифровими технологіями довело ефективність як інструмент публічного управління. Запропонована модель сприяє підвищенню прозорості, обґрунтованості рішень та формуванню сучасної, адаптивної політики у сфері фізичної культури і спорту.