Формування академічної доброчесності як професійної компетентності здобувачів освіти в умовах закладу вищої освіти - Стасюк, Олександр Леонідович; Хомік, Оксана Миколаївна; Ліщук-Торчинська, Тетяна Петрівна; Тарасюк, Людмила Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджено проблему формування академічної доброчесності як складової професійної компетентності здобувачів вищої освіти в умовах сучасного закладу вищої освіти. Підкреслено, що академічна доброчесність є фундаментом якісної освіти й наукової діяльності, а її дотримання є показником відповідального ставлення до навчання та професійної діяльності. Розкрито основні аспекти академічної доброчесності: дотримання авторських прав, недопущення плагіату, прозорість оцінювання, відповідальність за результати. Визначено педагогічні умови, які сприяють розвитку доброчесної поведінки: створення етичного освітнього середовища, приклад викладачів, використання цифрових інструментів, інтеграція етичних норм у навчальний процес. Застосовано комплекс теоретичних методів дослідження, що дозволили виявити ефективні освітні практики та моделі поведінки.