Створення засобами GeoGebra інтерактивних візуалізацій до геометричних задач в ході підготовки до НМТ - Зіновєєв, Ігор Валерійович; Манько, Наталія Іванівна-Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Дослідження результатів ЗНО/НМТ з математики упродовж останніх п’яти років свідчить про стійкі проблеми у сфері шкільної математики: учні демонструють труднощі з задачами планіметрії та стереометрії; їхні розв’язки характеризуються неповним обґрунтуванням висновків, відсутністю посилань на аксіоматичний апарат і теоретичну базу, порушенням логіки викладу; значна частина тестованих має недостатньо сформовану просторову уяву.Це актуалізує потребу в розробці методичних підходів, систем викладання геометрії з акцентом на формування узагальнюючих навичок, практичне застосування теоретичних знань і розвиток логічного та просторового мислення. Перспективним напрямом може стати впровадження у навчальний процес інтерактивних візуальних технологій – комп'ютерних 2D та 3D моделей для презентації геометричного матеріалу.Метою даної роботи є розробка підходу до навчання геометрії на основі системного використання 2D та 3D візуалізацій, отриманих засобами GeoGebra, що враховує досвід ЗНО/НМТ з математики останніх років, та може бути основою для спільного аналізу задач із учнями, індивідуального опрацювання матеріалу, самостійного дослідження.У методологічному плані дослідження спирається на наукові методи порівняльного та системного аналізу наукових джерел щодо інноваційних процесів у сфері математичної освіти, доповнені синтетичними методами для узагальнення провідних стратегій освітньої модернізації. Отримані результати дослідження визначили науково-практичний підхід та основні напрями впровадження ІКТ в освітню практику, зокрема системний підхід до роботи з стереометричними задачами. В роботі запропоновано підхід до навчання геометрії у профільній школі, на основі дотримання принципу поетапної роботи із стереометричними (геометричними) задачами із залученням інтерактивних геометричних 2D та 3D демонстраційних комп’ютерних моделей-презентацій до навчального матеріалу, що враховує досвід ЗНО/НМТ з математики останніх років.Аналіз педагогічного досвіду використання GeoGebra у навчальному процесі в школах і в закладах профільної та вищої освіти, дозволяє зробити висновок про те, що створення засобами GeoGebra інтерактивних візуалізацій до геометричних задач в ході підготовки до НМТ є дієвим інструментом для організації самостійної дослідницької та творчої діяльності здобувачів освіти.