Застосування інтеграційних ігрових технологій для розвитку соціальної компетентності здобувачів у закладах освіти - Бокша, Наталія Іванівна; Гаврилець, Олеся Василівна; Феєр, Оксана Валеріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню та аналізу практичних можливостей використання інтеграційних ігрових технологій як ефективного засобу формування та розвитку соціальної компетентності здобувачів освіти в умовах сучасного освітнього процесу. Соціальна компетентність розглядається як ключова особистісна характеристика, що забезпечує успішну адаптацію до соціального середовища, конструктивну комунікацію, емоційний самоконтроль та здатність до співпраці. Для досягнення поставленої мети було використано комплекс теоретичних та емпіричних методів, зокрема: аналіз психолого-педагогічної літератури з теми дослідження, порівняльний аналіз сучасних підходів до формування соціальної компетентності в різних освітніх системах, систематизація практик застосування інтеграційних ігрових технологій (айсбрейкінгів) у закладах середньої, професійної та вищої освіти. Практичну основу дослідження становить педагогічне спостереження, аналіз досвіду впровадження інтеграційних ігор у освітній процес, усне опитування здобувачів освіти щодо впливу ігор-криголамів на формування соціальної компетентності. Результати дослідження засвідчили, що застосування інтеграційних ігор у процесі навчання сприяє ефективному формуванню таких соціальних навичок, як вербальна і невербальна комунікація, емпатія, уміння працювати в команді, відкритість, гнучкість мислення та конфліктологічна культура. Встановлено, що ігри-криголами ефективно впливають на створення безпечного освітнього середовища, підвищують рівень емоційного комфорту та сприяють успішній соціалізації здобувачів освіти. Представлено типологію інтеграційних вправ із зазначенням їх цілей, компонентів соціальної компетентності, форматів взаємодії та методики впровадження в освітню діяльність. Отримані результати дозволяють стверджувати, що зазначена педагогічна технологія має високий потенціал для впливу на розвиток соціальної компетентності в учнів і студентів різного віку, статі, рівня освіти та соціального досвіду учасників освітнього процесу. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розробку інструментів оцінювання динаміки соціальної компетентності, а також адаптацію інтеграційних ігрових методик до потреб інклюзивного та змішаного навчання.