Розвиток професійної мобільності в майбутніх бакалаврів з комп’ютерних наук засобами ігрових технологій - Соболев, Денис Олександрович; Сердюк, Ірина Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті обґрунтовано доцільність використання ігрових технологій для розвитку професійної мобільності майбутніх бакалаврів з комп’ютерних наук. Зважаючи на високий рівень динаміки в ІТ-галузі та необхідність постійного оновлення знань і зміни професійних ролей, формування здатності до горизонтальної й вертикальної професійної мобільності є актуальним завданням освітнього процесу у ЗВО. Мета дослідження полягає у визначенні можливостей ігрових методів навчання для розвитку у здобувачів вищої освіти професійної мобільності. Для її досягнення необхідно вирішити такі завдання: проаналізувати наукові джерела, присвячені професійній мобільності особистості та ігровим технологіям навчання; розробити проєкт ділової гри для розвитку у студентів здатності до внутрішньої професійної мобільності. У дослідженні використано методи аналізу й узагальнення наукової інформації, а також педагогічне моделювання, що дозволило розробити практичний інструментарій реалізації поставленої мети. У результаті дослідження розроблено ділову гру «Кар’єрний ліфт», що імітує виробничі процеси в умовному ІТ-середовищі та передбачає виконання проєктів у команді з можливістю змінювати ролі відповідно до професійних викликів. У грі змодельовано ситуації, що потребують мобільності: звільнення ключового співробітника, запуск нового проєкту, зміна пріоритетів команд тощо. Студенти мають адаптуватися до нових обставин, обґрунтовувати зміну ролі, доводити наявність необхідних компетентностей і брати на себе нові функції. Таким чином, реалізується процес формування навичок мобільного фахівця: гнучкості, комунікабельності, критичного мислення, стратегічного планування та командної взаємодії. Отже, ігрові технології, зокрема ділові ігри, можуть ефективно доповнювати традиційні методи навчання, створюючи умови для розвитку професійної мобільності, адаптивності й готовності до міжролевих і міжфункціональних переходів. Запропонований підхід може бути інтегрований у структуру освітніх компонентів, використаний у різних форматах і адаптований до підготовки фахівців інших спеціальностей.