Емпатія як важлива складова професійної компетентності майбутнього вчителя музичного мистецтва - Холоденко, Вікторія Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація. Мета дослідження полягає у вивченні сучасних смислових контекстів функціонування емпатії, зокрема, як складової професійної компетентності майбутнього вчителя музичного мистецтва.Під час дослідження використано такі методи: дедукція та індукція наукового пошуку, аналіз наукової літератури, синтез та узагальнення наукової інформації.Результати дослідження. Проаналізовано сучасне розуміння сутності та змісту важливих для розкриття теми дослідження дефініцій: «емпатія», «педагогічна емпатія», «емпатія вчителя музичного мистецтва», «компетентність», «професійна компетентність», «професійна компетентність майбутнього вчителя музичного мистецтва». З’ясовано, що базові теорії у розумінні емпатії (психоаналізу, когнітивна, пізнання) і досі є актуальними. У сучасній науковій літературі емпатія розглядається як провідна соціальна компетентність, цілісне системне утворення, що виявляється у здатності відгукуватися, розуміти, співпереживати емоційним станам, почуттям інших людей або творів мистецтва. Встановлено, що здатність до емпатії є важливим компонентом професіограми людей творчих та соціономічних професій. В сучасних дослідженнях підкреслюється роль педагогічної емпатії як комунікативної домінанти навчально-педагогічної діяльності. Доведено, що професійна компетентність вчителя музичного мистецтва є інтегральною системною характеристикою його особистості; спрямована на формування музичної культури школярів як частини їхньої духовної культури; дозволяє вчителю бути ефективним у професійній діяльності; є показником його здатності до фахової самореалізації та самовдосконалення.Висновки. На сучасному етапі розвитку науки уявлення про емпатію поглиблюються й розширюються. Емпатія визнається дослідниками важливою складовою професійної компетентності вчителя музичного мистецтва; провідним інструментом у гуманізації взаємодії між учасниками навчального процесу, забезпеченні успішності, ефективності та результативності музично-творчої діяльності; дієвим засобом пізнання інших людей і самопізнання. Здатність до емпатії майбутнього вчителя музичного мистецтва виявляється і розвивається під час емпатійної комунікації з художніми образами музичних творів у процесі інтерпретації, а також з учнями під час музично-творчої діяльності.