Етапи формування професійного іміджу маркетолога: освітній та практичний аспекти - Навольський, Святослав Назарович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Стаття присвячена дослідженню процесу формування професійного іміджу маркетолога, що поєднує освітні, особистісні та комунікаційні складові. Метою дослідження є обґрунтування, систематизація та представлення етапів формування професійного іміджу майбутнього маркетолога з урахуванням сучасних освітніх практик, психологічних аспектів і ринкових вимог. У роботі застосовано комплексний методологічний підхід, який передбачає аналіз наукових джерел, синтез теоретичних підходів до структури іміджу. Використано методи порівняльного аналізу, узагальнення, інтерпретації, а також моделювання етапів формування іміджу з урахуванням компетентнісного підходу. У результаті дослідження проаналізовано наукові підходи до поняття «професійний імідж» та його структурні складові, виокремлено п’ять ключових етапів: самопізнання та визначення мети, розробка концепції іміджу, формування та розвиток компетенцій, презентація та комунікація іміджу, оцінка та корекція. Визначено, що вища освіта відіграє провідну роль у формуванні іміджу фахівця, особливо через інтеграцію теоретичного навчання, практичної підготовки та особистісного розвитку. Запропоновано ефективні освітні стратегії, зокрема впровадження тренінгових та інтерактивних методик, SWOT-аналізу, розвитку персонального бренду, волонтерських ініціатив. Підкреслено значення мотивації як рушійної сили, що стимулює постійну самоосвіту й професійне зростання. Важливою складовою формування позитивного іміджу визначено участь у професійних спільнотах та практичних проєктах, які сприяють поєднанню знань із реальним досвідом. Зроблено акцент на тому, що поєднання освітніх і позаосвітніх практик створює умови для розвитку гармонійного професійного образу.У висновках наголошено, що формування іміджу маркетолога потребує усвідомленого підходу, фахової підготовки, саморефлексії, залучення до професійних спільнот та постійної адаптації до соціокультурного контексту.