Психолого-педагогічна підтримка учасників освітнього процесу в умовах воєнного конфлікту - Верголяс, Майя Розметівна; Предместніков, Олег Гарійович; Верголяс, Олександр Олександрович; Верголяс, Олександр Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Воєнні дії, які тривають в Україні, викликають значне психологічне напруження серед усіх учасників освітнього процесу. Тому актуальним є питання розробки і впровадження ефективних психологічних підходів для забезпечення підтримки в умовах загальнонаціональної кризи. На сьогодні Україна стикається з багатьма деструктивними викликами, зокрема повномасштабним військовим вторгненням російської федерації. Це створює потребу у комплексній психологічній допомозі для всіх учасників освітнього процесу. Важливим аспектом роботи з дітьми та дорослими, які пережили травматичні події, є формування стресостійкості і життєвої стійкості. У таких обставинах суттєво зростає роль психологічних служб у системі освіти, які забезпечують систематичне та своєчасне надання психолого-соціальної і педагогічної підтримки. Мета. Надати педагогам інструменти, знання та стратегії для забезпечення ефективної психологічної підтримки всіх учасників освітнього процесу в умовах воєнних дій та конфліктів. Сприяти розумінню впливу воєнного стресу та травматичних ситуацій на психічне та емоційне становище учасників, ознайомити фахівців з практичними підходами які сприяють відновленню сприятливого навчального середовища. Методи дослідження. Під час війни сотні тисяч дітей стикаються з травматичними ситуаціями, які потребують особливої уваги. Їм необхідно допомогти впоратися зі стресом, навчити адаптуватися до нових життєвих умов і знизити ризик виникнення проблем із психічним здоров’ям. Для цієї мети розроблена програма «Діти та війна. Навчання технік зцілення», з посібником, створеним Фундацією «Діти та війна» (Норвегія) за участю британського Інституту психіатрії та Норвезького центру кризової психології. Вона довела свою ефективність у різних регіонах, що постраждали від воєнних дій, як-от Боснія, Косово, Китай, Іран, Сирія, Руанда та Непал. Результати та обговорювання. Важливим завданням є робота фахівців психологічної служби, які надають дітям підтримку, допомагають їм управляти реакціями на стрес, формують навички стресостійкості та вчать технікам стабілізації й проживання посттравматичного досвіду. Матеріали програми будуть корисними педагогам, психологам, психотерапевтам-консультантам, соціальним працівникам та іншим фахівцям, залученим до питань захисту дітей. Програму рекомендовано до використання у закладах освіти за протоколом № 2 від 29.06.2016.Висновки. У сучасних умовах кожен із нас стає важливою опорою для іншого. Особливо це проявляється у взаємодії дорослих із дітьми - це сприяє адаптації учнів, педагогів та батьків до нових умов і завдань освітньої діяльності. Особливе значення має забезпечення комфортного психологічного середовища для всіх учнів, створення якісного освітнього процесу для дітей із психологічними травмами, а також підтримка педагогів у роботі з такими дітьми. Важливо також залучити батьків до спільної діяльності, розробити стратегічні підходи до психологічної підтримки та сприяти зменшенню негативних впливів стресу. Це дозволить відновити психоемоційний стан учасників освітнього процесу та їх здатність до успішного навчання і розвитку.