Структура полікультурної компетентності фахових молодших бакалаврів у процесі гуманітарної підготовки в коледжі - Микитенко, Інна Дмитрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Вступ. Люди завжди подорожували й подорожують зараз ще з більшою активністю, відвідуючи інші країни та взаємодіючи з їх громадянами. Цьому сприяють швидкий розвиток технологій, поява зручніших засобів зв’язку та економніших транспортних засобів. Відвідування різних країн та отримання інформації про життя інших народів, безперечно, розширює кругозір та дозволяє по-іншому подивитись на світ наповнений культурним розмаїттям та переосмислити своє буття у ньому. У цьому зв’язку дуже важливо знаходити порозуміння між представниками різних культур, які населяють ті чи інші території земної кулі, збагачуючи один одного та уникаючи конфліктів. Саме полікультурна компетентність допомагає забезпечити конструктивну комунікацію між представниками різних культур та носіями різних мов у багатоетнічному світовому суспільстві. Тому її формування є одним з основних завдань сучасної освіти у сфері професійної підготовки майбутніх фахівців, у нашому дослідженні фахових молодших бакалаврів.Мета статті – проаналізувати наукові розвідки, що стосуються визначення структури полікультурної компетентності як необхідної складової професійної компетентності майбутніх фахівців, виділити компонентний склад полікультурної компетентності фахових молодших бакалаврів у процесі гуманітарної підготовки в коледжі та охарактеризувати їх.Методи. Під час нашого дослідження ми використовували такі теоретичні методи як аналіз та синтез спеціальної наукової літератури та метод порівняльного аналізу.Результати. Полікультурна компетентність є необхідною складовою частиною професійної компетентності сучасного фахівця. Вона формується у процесі навчання і виховання та фахової підготовки.Окреслена компетентність є складним особистісним утворенням, яка має свою структуру і непростий механізм формування. У запропонованій статті здійснений аналіз наукових публікацій, що стосуються визначення поняття полікультурна компетентність та її структури, визначені та охарактеризовані структурні компоненти полікультурної компетентності майбутніх фахівців – фахових молодших бакалаврів у процесі гуманітарної підготовки в коледжі.Більшість науковців мають когнітивний, мотиваційно-ціннісний, та діяльнісний складові частини у структурі полікультурної компетентності. При цьому когнітивний компонент має на меті формування системи культурознавчих та мовних полікультурних знань, мотиваційно-ціннісний компонент відображає мотиви, цінності, інтереси, потреби, які регулюють життєдіяльність особистості в полікультурному суспільстві. Діяльнісний або діяльнісно-поведінковий компонент допомагає сформувати полікультурні навички та вміння дотримуватись певних поведінкових норм, які існують у полікультурному соціумі та отримати позитивний досвід співпраці з представниками інших культур. Дослідники виділяють також особистісно-рефлексивний, афективний, аксіологічний, стратегічний, креативний та інші компоненти.Висновки. Полікультурна компетентність фахових молодших бакалаврів – це комплексне, утворення, яке має інтегративну характеристику. Вона синтезує полікультурні знання, вміння та навички полікультурної взаємодії, які дуже важливі для життєдіяльності у сучасному багатокультурному просторі. Ця компетентність є необхідною складовою професійної компетентності фахівця і формується в процесі навчання, виховання та фахової підготовки.Проаналізувавши наукові дослідження, що стосуються полікультурної компетентності та її структури, ми виділили такі структурні компоненти полікультурної компетентності майбутніх фахівців – фахових молодших бакалаврів як мотиваційно-аксіологічний, інформаційно-пізнавальний, поведінково-діяльнісний та особистісно-рефлексивний, які є взаємопов’язаними та взаємозалежними.Перспективи подальших досліджень у цьому напрямку стосуватимуться визначення критеріїв та рівнів сформованості полікультурної компетентності.