Компетентнісний підхід у початковій школі: методичні стратегії реалізації в інклюзивному середовищі - Бабаян, Юлія Олександрівна; Нор, Катерина Федорівна; Прасол, Надія Олексіївна; Січко, Ірина Олександрівна; Жданова, Анна Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглядається реалізація компетентнісного підходу в початковій школі в контексті інклюзивної освіти. Спираючись на принципи реформи Нової української школи та державні освітні стандарти, дослідження акцентує увагу на важливості формування ключових життєвих компетентностей, зокрема соціальної взаємодії, емоційної саморегуляції, здоров’язбережувальної грамотності, відповідальної поведінки, а також елементарної технологічної грамотності як складової сучасного освітнього процесу.Метою статті є дослідження ефективних методичних стратегій реалізації компетентнісного підходу в умовах інклюзивної початкової школи.Методи: аналіз наукової літератури, узагальнення, систематизація.Результати: у статті подано теоретичний огляд нормативних засад інклюзивного та компетентнісно орієнтованого навчання з акцентом на дітей молодшого шкільного віку. Автори розкривають зміст поняття «компетентнісний підхід», його значення для формування ключових життєвих компетентностей молодших школярів, а також визначають місце соціальної, здоров’язбережувальної й технологічної складових у структурі освітнього процесу. Проаналізовано нормативно-правову базу, що регламентує інклюзивне навчання та реалізацію компетентнісного підходу, описано специфіку організації навчального процесу в інклюзивному класі, роль учителя, асистента вчителя, команди психолого-педагогічного супроводу та батьків. Окрему увагу приділено педагогічним умовам успішної реалізації компетентнісного підходу, прикладам методів і форм роботи, зокрема проєктній діяльності, рольовим іграм, інтегрованим урокам (у тому числі із застосуванням цифрових і технологічних інструментів), тілесно-орієнтованим вправам і формувальному оцінюванню. Показано роль індивідуальної програми розвитку (ІПР) як інструменту врахування особливих освітніх потреб і забезпечення поступу кожного учня.