Педагогічна модель формування технологічної освіченості майбутніх архітекторів засобами технології доповненої реальності в ЗВО - Ван, Бо (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є теоретичне обґрунтування педагогічної моделі формування технологічної освіченості майбутніх архітекторів засобами технології доповненої реальності в закладах вищої архітектурної освіти. У статті застосовуються загальнонаукові методи – аналіз, узагальнення та систематизація наукових досліджень, що дало змогу розкрити основні питання формування технологічної освіченості майбутніх архітекторів засобами доповненої реальності в освітньому процесі ЗВО.Педагогічна модель формування технологічної освіченості майбутніх архітекторів ґрунтується на принципах конструктивізму, SECI-моделі та теорії контекстного навчання, що забезпечують активне засвоєння знань через практику та обговорення. Компонентами моделі формування технологічної освіченості майбутніх архітекторів засобами технології доповненої реальності виступають: мотиваційно-цільовий, що передбачає розвиток внутрішньої мотивації, визначення стратегічних освітніх цілей та забезпечення активного включення студентів у цифрову архітектурну практику; змістовий, що поєднує теорію та практику формування технологічної освіченості через опанування технології доповненої реальності; операційно-діяльнісний, що забезпечує практичну діяльність студентів, спрямовану на застосування AR-технології в проєктуванні; інтерактивно-комунікативний, спрямований на забезпечення ефективної взаємодії студентів та викладачів у цифровому середовищі; контрольно-рефлексивний, що визначає ефективність моделі шляхом оцінки рівня сформованості технологічної освіченості майбутніх архітекторів та дозволяє коригувати її через удосконалення освітнього процесу. Реалізація педагогічної моделі сприятиме формуванню технологічної освіченості майбутніх архітекторів шляхом інтеграції технології доповненої реальності в освітній процес архітектурних ЗВО через технологічну та методичну взаємодію: від практичних інструментів та парадигм мислення до спільного навчання та виконання просторових вправ.