Характеристика організаційно-педагогічних умов та структурної моделі формування професійної культури у майбутніх менеджерів на основі використання потенціалу акмеологічного підходу - Яцура , Михайло Михайлович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
У статті основна увага зосереджена на аналізі практичних механізмів формування професійної культури у майбутніх менеджерів під час професійної підготовки у бакалавраті. Для реалізації поставленої мети розв’язувалися такі завдання: узагальнити потенціал акмеологічного підходу у формуванні професійної культури майбутніх менеджерів; охарактеризувати спектр організаційно-педагогічних умов, які мають позитивний вплив на формування професійної культури та окреслити практичні механізми їх впровадження в освітній процес. Під час формування у студентів спеціальності 073 «Менеджмент» високого рівня професійної культури доцільно впроваджувати в професійну підготовку акмеологічний підхід, який розглядаємо у якості провідного методологічного орієнтиру для розвитку професійно успішної особистості – майбутнього менеджера. З’ясовано, що акмеологічний підхід володіє вагомим потенціалом для оптимізації освітнього процесу, допомагає стимулювати внутрішні прагнення майбутніх фахівців-управлінців у площині формування професійної культури. У методологічному контексті акмеологічний підхід дозволив виокремити спектр організаційно-педагогічних умов, які позитивно впливають на формування у майбутніх менеджерів професійної культури: 1) створення «позитивного акме-простору» у ЗВО для переведення зовнішньої мотивації у внутрішню та підсилення рефлексії у площині усвідомлення цінності професійної культури для майбутньої діяльності; 2) збагачення змісту навчальної дисципліни «Менеджмент» акмеологічною проблематикою про культурні засади професійної діяльності менеджера та ефективні шляхи формування професійної культури; 3) наповнення освітнього процесу навчальних дисциплін циклу загальної підготовки інтерактивними акмеологічними технологіями для вдосконалення особистісно-професійних рис та якостей для досягнення «акме» під час формування професійної культури. У статті описані методичні та практичні аспекти впровадження виокремлених організаційно-педагогічних умов. На основі використання педагогічного моделювання запропоновано концептуальні положення розробки структурної моделі формування професійної культури майбутніх менеджерів. З’ясовано, що впровадження у професійну підготовку майбутніх менеджерів організаційно-педагогічних умов та структурної моделі допоможе створити позитивний акмеологічний освітній простір під час викладання професійно орієнтованих навчальних дисциплін та суттєво вдосконалить професійну культуру.