Методика впровадження інструментів штучного інтелекту для персоналізації навчання інформатики в закладах загальної середньої освіти - Хомяк, Марія Ярославівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Робота присвячена дослідженню та розробці методів використання інструментів штучного інтелекту (ШІ) для персоналізації навчання учнів закладів загальної середньої освіти, зокрема на уроках інформатики. Метою є теоретичне обґрунтування та розробка практичних рішень щодо створення адаптивного й ефективного освітнього середовища.У статті здійснено аналіз сутності персоналізованого навчання, його психолого-педагогічних засад, ролі штучного інтелекту в сучасному освітньому процесі, а також зарубіжного й вітчизняного досвіду його впровадження. Представлено авторську методику використання інструментів ШІ для персоналізації навчання інформатики, що базується на діагностиці індивідуальних освітніх потреб учнів шляхом адаптивного тестування та аналізу навчальних даних (Learning Analytics) з метою формування динамічних профілів. Запропонована методика охоплює розробку й адаптацію навчального контенту, формування індивідуальних навчальних траєкторій та генерацію персоналізованих завдань, складність і тип яких відповідають навчальним потребам учня. Важливим компонентом є застосування інтелектуальних навчальних систем, здатних імітувати діяльність індивідуального репетитора, а також організація зворотного зв’язку й підтримки учнів через інтерактивні чат-боти на основі ШІ. Експериментальна перевірка підтвердила ефективність методики, що доводить доцільність використання інструментів ШІ для персоналізації освітнього процесу. Це сприяє підвищенню навчальних результатів, мотивації та розвитку ключових компетентностей учнів, а також оптимізує діяльність учителя інформатики, підвищуючи ефективність організації освітнього процесу. Завершується робота розробкою методичних рекомендацій для вчителів інформатики, які містять практичні поради щодо впровадження інструментів ШІ в освітній процес.