Виховання національної свідомості засобами живопису, рисунку та композиційних закономірностей у графічному дизайні з акцентом на етнодизайн - Рублевська, Наталія Володимирівна; П’єх, Роман Михайлович; Цуп, Андрій Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ролі живопису, рисунку та композиційних закономірностей у формуванні професійних компетентностей майбутніх дизайнерів і вихованні національної свідомості в контексті етнодизайну. Метою дослідження є обґрунтування значення класичних художніх дисциплін у процесі професійної підготовки студентів спеціальності «Графічний дизайн» та аналіз їхнього потенціалу як інструментів формування візуальної ідентичності. Особлива увага приділяється інтеграції етнокультурних цінностей у навчальний процес і визначенню їхнього впливу на розвиток сучасної дизайнерської освіти. Методологія дослідження базується на застосуванні системного, культурологічного та мистецтвознавчого підходів. Використано методи порівняльного аналізу для зіставлення традиційних і сучасних підходів до формування художньої культури; структурно-композиційний аналіз для виявлення закономірностей організації графічної мови; соціокультурний підхід для визначення ролі етнодизайну у трансляції національних цінностей і забезпеченні культурної спадкоємності. Результати дослідження показали, що інтеграція живопису, рисунку та композиційних принципів у систему дизайнерської освіти підвищує здатність студентів працювати з культурним кодом нації та інтерпретувати його через сучасні візуальні засоби. Встановлено, що етнодизайн не лише зберігає автентичні традиції, а й стимулює розвиток творчої рефлексії, критичного мислення й усвідомлення зв’язку між локальним культурним контекстом та глобальними тенденціями у візуальній комунікації. У висновках підкреслюється, що використання етнодизайну як дидактичного інструменту забезпечує поєднання естетичної та виховної функцій у професійній підготовці графічних дизайнерів. Живопис, рисунок і композиційні закономірності виступають підґрунтям для створення національно зорієнтованої дизайнерської практики, здатної поєднувати традицію й інновацію та формувати відповідальне ставлення до культурної спадщини.