Вплив внутрішнього переміщення населення на регіональну структуру професійної освіти - Яловий, Володимир Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Масштаб і тривалість внутрішнього переміщення в Україні істотно переформатовують попит на програми П(ПТ)О, навантаження на заклади та просторову конфігурацію мережі, посилюючи запит на короткі програми та стимулюючи дуальні формати. Мета дослідження – оцінити, як мобільність змінює обсяги наборів і завершення навчання, структуру спеціальностей і тривалість підготовки, а також запропонувати управлінські рішення для мережевого планування та фінансування П(ПТ)О. Методи. Порівняльний аналіз офіційних міжрегіональних освітніх і трудових індикаторів було використано для співставлення приймаючих, транзитних і прифронтових регіонів та відстеження динаміки наборів завершення утримання й працевлаштування. Контент-орієнтований огляд – вивчення політик і практик на основі документів і джерел– для пояснення кількісних результатів і виокремлення дієвих управлінських рішень. Прототип nowcasting-дашборду застосовано для оперативного відслідковування наборів та змін, моніторингу поточного попиту на спеціальності й короткі програми. Результати. Показано, що в приймаючих регіонах мобільність здобувачів освіти пов’язана зі зростанням попиту на короткі програми, мікрокваліфікації та дуальні траєкторії; у транзитних і прифронтових зонах домінують змішані та дистанційно-практичні моделі. Виявлено профільну гетерогенність освітніх програм: у напрямах відбудови зростає потреба у швидких траєкторіях, у лабораторно ємних спеціальностях ключовими є дооснащення й наставництво. Комбіновані інтервенції (дуальна підготовка + мікрокваліфікації + кар’єрні сервіси + підтримка проживання) асоціюються з вищим утриманням і швидшим працевлаштуванням. Висновки.Поєднання даних орієнтованого аналізу з управлінськими інструментами (адаптивне фінансування, міжрегіональна координація наборів, масштабування дуальних і мікрокваліфікаційних рішень, інтегровані сервіси підтримки) та інструментами nowcastingзменшує територіальні асиметрії та узгоджує пропозицію з потребами регіональних ринків праці.