Роль соціальної освіти у формуванні громадянської свідомості та соціальної відповідальності молоді України - Вайнола, Ренате Хейкіївна; Друзь, Галина Миколаївна; Ворощук, Оксана Дмитрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є обґрунтування ролі соціальної освіти у вихованні свідомих та соціально відповідальних громадян серед української молоді, зокрема аналіз сучасних тенденцій її розвитку й шляхів упровадження у сферу державної молодіжної політики та цифрових комунікацій. У межах роботи застосовано комплексну практику, що охоплює аналіз нормативно-правових актів України, огляд наукових публікацій, статистичних даних та прикладів молодіжної діяльності. Методи дослідження полягали у контент-аналізі офіційних документів, порівняльному аналізові освітніх програм, систематизації практичних проявів соціальної відповідальності молоді та формуванні узагальненої таблиці типових форм її діяльності. Результати. Показано, що соціальна освіта є основним інструментом формування у молоді знань про суспільство, правові та етичні норми, механізми взаємодії з державними та громадськими інститутами. Виявлено, що громадянська свідомість молоді проявляється у здатності усвідомлювати права та обов’язки, брати участь у демократичних процесах та розбудові громадянського суспільства, а соціальна відповідальність реалізується через волонтерські, благодійні, екологічні та культурні ініціативи, підтримку соціально вразливих груп та участі у відновлення пошкодженої інфраструктури. Значну роль у цьому процесі відіграє цифрове середовище, що забезпечує простір для самоорганізації та мобілізації молоді, проте супроводжується ризиками поширення дезінформації, що потребує формування у молоді критичного мислення та медіаграмотності. Висновки. На підставі проведеного аналізу встановлено, що інтеграція соціальної освіти в державну молодіжну політику сприяє підвищенню рівня громадянської активності, соціальної відповідальності та солідарності серед молоді. Разом з тим ефективність такої інтеграції залежить від належного фінансування, застосування інноваційних методик навчання та співпраці державних і громадських інституцій. Таким чином, соціальна освіта є стратегічним ресурсом розвитку суспільства, а подальше дослідження має зосереджуватися на оцінюванні ефективності конкретних освітніх програм, цифрових платформ та механізмів залучення молоді до громадських ініціатив.