Цифровізація педагогічної освіти в умовах дистанційного навчання - Білоус, Олена Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Публікація присвячена розв’язанню питання цифровізації педагогічної освіти, опису педагогічних інновацій, застосовуваних в умовах дистанційного навчання. Модернізація освітнього процесу апелює до впровадження сучасних освітніх технологій, які б ураховували технологічні напрацювання, а також специфіку роботи педагога з інформаційно-комунікативними технологіями, роботи з електронними банками інформації задля оновлення навчально-методичного оснащення. Метою статті є розкриття змісту цифровізації педагогічної освіти в умовах дистанційного навчання. Методи. Досягненню мети слугували використані методи аналізу й синтезу психолого-педагогічної й навчально-методичної літератури задля розкриття процесу цифровізації освіти, особливостей професійно-педагогічної комунікації в умовах дистанційного навчання, шляхи підвищення цифрової грамотності педагога; описовий, який дозволив висвітлити механізми розроблення й упровадження інформаційно-комунікаційних технологій в освітній процес, що сприяють досягненню якості освіти. Результати. Цифровізація освітньої галузі висуває вимоги до зміни формату професійно-педагогічної комунікації, що виявляється у психолого-педагогічному супроводі здобувачів, темп навчання модифіковано залежно від освітніх запитів і можливостей здобувачів, дидактичний діалог засвідчує інформаційну насиченість, що досягається через швидкий доступ до знаннєвого контенту. Опрацювання інформаційних ресурсів, робота з бібліотечними фондами, електронним навчально-методичним контентом дозволяє не лише ознайомитись із досвідом роботи зі здобувачами в умовах дистанційного навчання, але також здійснити аналітику і відібрати необхідний дидактичний ресурс, що вможливить якісну підготовку здобувачів – майбутніх фахівців. Застосування інформаційно-комунікаційних технологій вможливлює імплементацію технологій диференційованого навчання, дозволяє оптимізувати навантаження, послуговуватися продуктивними формами організації навчальної діяльності здобувачів, ураховувати суспільний запит (вітчизняний і міжнародний ринок праці), запит громадськості щодо надання освітніх послуг та їх якості. Оперативний і вільний доступ до бібліотечних фондів, електронних навчально-методичних ресурсів уможливлює конструювання знаннєвого контенту на інтегративній основі, що дозволяє активно використовувати проблемні, частково-пошукові і фахово орієнтовані завдання. Реалізація міжпредметних зв’язків також уможливлює використовувати досвід аналізу досліджуваного об’єкта на різних рівнях організації, інших галузях тощо. Вироблення педагогічної майстерності учителя / викладача у процесі роботи з комп’ютерними мережами полягає також у грамотному поєднанні сучасних напрацювань у тій чи тій галузі й уведення їх у зміст знаннєвого контенту. Вагомим аспектом вироблення педагогічної майстерності педагога є також робота з термінологічною лексикою. Лексикографічна грамотність дозволяє сформувати категорійно-поняттєвий контент, увести у зміст дидактичного діалогу зі здобувачами терміни, робота з якими спонукає до мисленнєвих операцій, а також сприяє формуванню когнітивного рівня наукової картини світу, уміння формулювати проблему із використанням галузевих термінів.