Оцінка готовності викладачів та студентів до використання платформ для дистанційної освіти у процесі підготовки фахівців фізичного виховання - Атаманюк, Світлана Іванівна; Путров, Сергій Юрійович; Хомік, Оксана Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглянуто питання готовності педагогічних працівників та студентів до інтеграції сучасних технологій у процесі онлайн-навчання в контексті підготовки фахівців з фізичного виховання. Основною метою дослідження є оцінювання рівня прийняття цифрових навичок педагогами та студентами, зокрема аналіз їхнього впливу на якість освітнього процесу. Методианалізу застосовано для опрацювання наукових джерел, з’ясування функціональності електронних платформ Moodle, Google Classroom, Prometheus, EdWay, Kahoot, Quizizz, Padlet і Flipgrid, їхніх переваг та недоліків, виявлення перешкод у використанні цифрових технологій. Анкетування, проведене серед викладачів і студентів, забезпечило отримання кількісних даних щодо задоволеності та ефективності використання електронних ресурсів, окреслило проблеми освітнього процесу. Результати дослідження довели, що більшість викладачів і студентів активно залучені до використання електронних ресурсів у навчанні, що свідчить про високу інтегрованість дистанційних технологій в освітній процес. Проте значна частина викладачів і студентів зазначила, що якість цих ресурсів потребує вдосконалення, що зумовлює необхідність підвищення стандартів контенту. Учасники освітнього процесу визнають ефективність електронних ресурсів для навчання, зазначаючи гнучкість як основну перевагу. Однак деякі з них постали перед технічними труднощами та наголосили на недостатній підтримці, що підкреслює важливість надійної інфраструктури. Доступність необхідних електронних ресурсів та готовність продовжувати застосовувати їх у майбутньому свідчить про позитивну динаміку впровадження дистанційного навчання. Зазначено, що викладачі надають перевагу використанню відеоматеріалів, тестових завдань та статей, а серед студентів найпродуктивнішими є відео та онлайн-курси, що вказує на доцільність їхньої активнішої інтеграції в освітній процес. Висновки дослідження підкреслюють важливість підвищення цифрової грамотності викладачів, покращення якості електронних ресурсів та забезпечення технічної підтримки для ефективного використання дистанційних платформ у підготовці фахівців з фізичного виховання. Розроблення методичних рекомендацій є основним чинником в оптимізації освітнього процесу в умовах дистанційного навчання.