Ретроспективний аналіз формування системи змагань адаптивного спорту ветеранів війни в Україні (на матеріалі силових видів спорту та кросфіту) - Юденко, Оксана Вадимівна; Олєнев, Дмитро Геннадійович; Фурдик, Володимир Данилович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: В статті проведено та представлено результати ретроспективного аналізу формування сучасної системи змагань адаптивного спорту ветеранів війни та військовослужбовців із наслідками бойової травми в Україні (на матеріалі силових видів спорту та кросфіту). Мета роботи: охарактеризувати історичні та технологічні особливості формування системи адаптивного спорту військовослужбовців із наслідками бойової травми і ветеранів війни на матеріалі силових видів спорту і кросфіту. Завданнями дослідження вважаємо: 1) визначити та узагальнити інформацію із доступних інформаційних джерел щодо історичних та технологічних особливостей формування системи адаптивного спорту військовослужбовців із наслідками бойової травми на матеріалі кросфіту та силових видів спорту – сучасна концепція адаптивних змагань «Games of Herous»; 2) визначити міждисциплінарні зв’язки освітніх компонентів програми за спеціальністю А 7 “Фізична культура і спорт” для здобувачів вищої освіти в умовах ВВНЗ при розкритті окремих складових, зокрема таких як “Фізкультурно-спортивна реабілітація та адаптивний спорт”, “Біомеханіка”, “Інноваційні технології, методи і засоби фізичного виховання і спорту” та інші. Методи дослідження використані в ході вирішення окреслених завдань: аналіз, систематизація та узагальнення теоретичних відомостей за досліджуваним питанням, яка доступна в навчально-методичній літературі, публікаціях та в репозітаріях ВНЗ України, на наукометричних платформах. Результати. Ґрунтовно висвітлено особливості формування системи адаптивного спорту ветеранів війни та військовослужбовців із наслідками бойової травми, які ґрунтуються та силових вправах та застосуванні елементів крос фіту; подано історичні аспекти розвитку змагань “Games of Herous”; охарактеризовано на які елементи освітніх компонентів необхідно особливо звертати увагу майбутніх фахівців, які здобувають освіту в умовах ВВНЗ та вирішуватимуть професійні завдання в площині адаптивного спорту осіб, із негативними наслідками травматичного впливу подій війни. Зазначено, що ці теоретичні відомості та практичні навички формуються під час вивчення таких освітніх компонентів як “Біомеханіка” та “Фізкультурно-спортивна реабілітація та адаптивний спорт”, “Інноваційні технології у фізичному вихованні”. Дані дослідження висвітлено в науково-дослідній роботі “Відновлення” та впроваджено в освітній процес НУОУ. Conclusions. The authors have carried out a retrospective analysis of the formation of the modern system of adaptive sports for war veterans and servicemen with the consequences of combat trauma, identified historical aspects of the development of such competitions as the “Herous Games” in Ukraine, in which strength exercises and elements of crossfit are scored. It is determined which aspects of educational components such as ‘Biomechanics’ and ‘Physical Culture and Sports Rehabilitation and Adaptive Sports’ are important in solving professional issues by future specialists in the speciality A 7 “Physical Culture and Sports”. The interdisciplinary links of the above educational components of the educational and professional programme are determined, and the author's own teaching and methodological materials are presented.