Робочий зошит з дисциплін сфери технічного регулювання як засіб набуття професійно-педагогічних компетентностей - Коробко, Андрій Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Мета дослідження – є забезпечення ефективного засвоєння здобувачами матеріалу з дисциплін за напрямом технічного регулювання (стандартизація, сертифікація, управління якістю, метрологія тощо). Ця мета досягається шляхом розробки науково обґрунтованої методики укладання робочих зошитів. Вони можуть слугувати методичним зразком для майбутньої викладацької роботи інженерів-педагогів. Для досягнення поставленої мети розроблено принципи розробляння робочих зошитів з навчальних дисциплін за напрямом технічного регулювання та створено зразок робочого зошита. В ході проведеного дослідження було встановлено, що робочий зошит до практичних занять з освітніх компонентів за напрямом технічного регулювання (Стандартизація, Сертифікація, Метрологія, Управління якістю тощо) для інженерів-педагогів повинен одночасно бути фаховим тренажером (сприяє засвоєнню професійних знань із технічного регулювання) та методичним конструктором (педагогічні вміння інтегрувати знання з технічного регулювання у навчальний процес). Такий робочий зошит, як дидактичний засіб, забезпечує практичне опрацювання основного навчального матеріалу, сприяє оптимізації та підвищенню ефективності освітнього процесу. За рахунок наявності творчих завдань організаційно й змістовно підтримує самостійну навчально-пізнавальну діяльність здобувачів. Наявність у робочому зошиті рефлексивних завдань – інструмент професійного саморозвитку, що допомагає здобувачу бачити логіку своєї діяльності та вдосконалювати її. Перспектива подальшого розвитку й впровадження робочих зошитів у навчальний процес для навчання інженерів-педагогів полягає у проведенні експериментальних психолого-педагогічних досліджень їхньої ефективності як засобу активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів та дослідженні можливостей використання цифрових інструментів як альтернативи друкованим матеріалам.