Інноваційні підходи до впровадження здоров’язбережувальних технологій у систему фізичного виховання молодших школярів у парадигмі Нової української школи - Красюк, Людмила Василівна; Дорошенко, Вероніка Вадимівна; Кузнєцов, Андрій Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Анотація: Актуальні обставини реформування освіти потребують відшукання ефективних методів підтримання та покращення здоров’я молодших школярів, а застосування здоров’язберігаючих технологій у систему фізичного виховання стає ключовим фактором формування гармонійно розвиненої особистості. Інтеграція здоров’язберігаючих технологій у систему фізичного виховання відповідає концепції Нової української школи та сприяє становленню в учнів стійкої мотивації до здорового способу життя.Мета дослідження – обґрунтувати теоретичні засади та розробити практичні методи до інтеграції здоров’язберігаючих технологій у систему фізичного виховання молодших школярів в умовах Нової української школи для підвищення результативності формування культури здоров’я та фізичної активності дітей.Методи. В дослідженні застосовано теоретичні, дослідні, експериментальні та графічні способи.Результати. У статті розглянуто риси фізичного розвитку молодших школярів. Описано нормативно-правове підґрунтя фізичного виховання в умовах Нової української школи. Досліджено концептуальні основи Нової української школи у галузі фізичного виховання. Розглянута роль вчителя фізичної культури в організації здоров’язбережувальної роботи. Проаналізовано сучасні підходи до формування мотивації учнів до збереження здоров'я. Систематизовано різновиди здоров’язбережувальних технологій та їх адаптація до умов НУШ.Виявлено особливості впровадження здоров’язберігаючих технологій у систему фізичного виховання згідноз концепцією Нової української школи. Створено модель інтеграції здоров’язберігаючих технологій в освітній процес початкової школи.У висновках вказано узагальнені підсумки дослідження, міру досягнення поставленої цілі й реалізації задач, теоретичне обґрунтування та практичну цінність інтеграції здоров’язберігаючих технологій у фізичне виховання молодших школярів, ефективність запропонованої моделі та перспективи майбутніх наукових пошуків у даному напрямі.Перспективним напрямом майбутніх досліджень вважаємо розробку цифрових засобів та новаторських програм задля підтримки здоров’язбережувальної діяльності у початковій школі, а також вивчення впливу інтегрованих технологій на формування тривких навичок здорового життя в школярів.